Δευτέρα 22/07/2024

«Εκκλησίες και ξωκλήσια της Ενορίας Γαρίπας» – Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Σαράντα έξι χρόνια ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσαγκατάκης στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων της Γαρίπας, στις χαρές αλλά στις λύπες τους. Βράχος να τους στηρίζει, να τους συμβουλεύει, να τους νουθετεί, να τους καθοδηγεί…

Ο παπα – Γιώργης, όπως τον φωνάζουν όλοι, γεννήθηκε στη Γαρίπα το 1931. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό και μετά την κατοχή φοίτησε στο Γυμνάσιο Καστελίου. Το 1953 και για δύο έτη φοίτησε στην Ιερατική σχολή της Μονής Τσαγκαρόλων στα Χανιά. Τον Φεβρουάριο του 1957 χειροτονήθηκε διάκος και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ιερέας από τον τότε Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, Σεβασμιότατο κ κ. Τιμόθεο. Το 1964 παρακολούθησε στην Αθήνα για αρκετά μεγάλο διάστημα, ένα πνευματικό φροντιστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που του έδωσε την δυνατότητα να πάρει τον τίτλο του Ιερέα Εξομολογητή.

Γιώργος Τσαγκατάκης Θέμα ΚρήτηΥπηρέτησε την ενορία Γαρίπας επί 46 χρόνια και σαν συνταξιούχος μετά από αίτημα του επισκόπου του, για ένα επιπλέον 6μηνο. Για πάνω από 30 χρόνια ανελλιπώς κάθε Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία διατηρούσε το Κατηχητικό που παρακολουθούσαν τα παιδιά της ενορίας.

Κατά την διάρκεια της ποιμενίας του στην ενορία, εγκαινιάστηκαν οι ναοί των Αγίων Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Γεωργίου στο Κατσικάλι, του Αγίου Δημητρίου και ο ναός του Προφήτη Ηλία.

Στις 4 Αυγούστου 2002, για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην ενορία, τιτλοφορήθηκε ως σταυροφόρος, στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κκ Ανδρέα. Στο τέλος του ίδιου έτους συνταξιοδοτήθηκε.

Ωστόσο, δεν σταμάτησε να προσφέρει ποτέ στους συγχωριανούς του. Τελευταίο του εγχείρημα η έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Εκκλησίες και ξωκλήσια της Ενορίας Γαρίπας», στο οποίο καταγράφονται οι ιστορίες που αφορούν στις εκκλησίες του χωριού, πως θεμελιώθηκαν, τις προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και των κατοίκων της Γαρίπας να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούσαν.

«Η σκέψη ότι μπορούσαν να χαθούν στο πέρασμα των χρόνων, όλες αυτές οι ιστορίες που αφορούσαν τις εκκλησίες της ενορίας μας, με έκανε να νοιώθω την υποχρέωση να τις καταγράψω.

Με την προτροπή και υποστήριξη της παπαδιάς, μπόρεσα να προβώ σε αυτήν την καταγραφή, που είναι για μένα κατάθεση ψυχής, με σκοπό, όσοι στα χρόνια που θα ‘ρθουν, θελήσουν να μάθουν. Τα χρόνια που περάσαμε ήταν δύσκολα. Με πολύ κόπο και πολλή αγάπη ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και με οδηγό το Θεό πορευτήκαμε και πορευόμαστε πάντα μόνο μπροστά.», αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Το 2019 πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τιμητική τελετή με βασικούς οργανωτές τον αρχιμανδρίτη και υπογραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης Νήφωνα ο οποίος κατάγεται από το χωριό και τον Προέδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γεώργιο Σφακιανάκη, ως ” παιδιά του κατηχητικού” της ενορίας Γαρίπας.

Θέμα Κρήτη

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ