Ο Δήμος Πλατανιά και η Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Χανίων, σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς, διοργάνωσαν την Κυριακή 1 Αυγούστου τελετές τιμής και μνήμης στον Αλικιανό και στον Σκινέ , για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Αύγουστο του 1941.
Το πρωί της Κυριακής , στο Μνημείο Κερίτη, όπου εκτελέσθηκαν δεκάδες κάτοικοι των χωριών της γύρω περιοχής, ως αντίποινα στην αντίσταση που προέβαλαν στους κατακτητές , πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος Πλατανιά τιμά με λιτές τελετές τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν κι αντιστάθηκαν για την ελευθερία του τόπου μας , σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανά τα μηνύματα της θυσίας τους ενώ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες αναστήλωσης της Ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, ενός χαρακτηριστικού ιστορικού τοπόσημου του Δήμου Πλατανιά. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε, εκ μέρους του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, κ. Αριστομένης Συγγελάκης. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θεματικός Περιφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος με την ομιλία του φώτισε τα γεγονότα της εποχής και τη σημερινή σημασία τους.
Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Δημητρογιαννάκης Στέλιος και Μπομπολάκης Χαρίτων, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Ανθούσης, ο Διευθυντής του Λυκείου Αλικιανού κ. Γιάννης Μαυρογένης και του Γυμνασίου Αλικιανού κ.Γεώργιος Καρκάνης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρητικών Σπουδών κ.Ερατοσθένης Καψωμένος, το μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας κ. Σπύρος Δαράκης, και κάτοικοι της περιοχής.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο Μνημείο Πεσόντων στον Σκινέ, ένα αναγνωρισμένο ως μαρτυρικό χωριό του Δήμου Πλατανιά λόγω των εκτελέσεων των ανδρών, του καψίματος των σπιτιών και των περιουσιών αλλά και της εξορίας του άμαχου πληθυσμού, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να αναδειχθούν στιγμές της τοπικής ιστορίας που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρησή τη Πολιτιστικής μας Ταυτότητα ώστε να μην επιτρέψουμε ξανά την επικράτηση καμίας μορφής φασισμού. Χαιρετισμό στην εκδήλωση επίσης απηύθυναν ο Πειφερειακός Σύμβουλος κ. Τάσος Κουρουπάκης, ο Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Σκινέ κ. Αντώνης Δασκαλάκης και εκ μέρους του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, κ. Αριστομένης Συγγελάκης. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος κ. Μαρία Παπαγιαννάκη, η οποία αναφέρθηκε στα μαρτυρικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν 80 χρόνια πριν στο χωριό του Σκινέ.
Ακολούθησε προβολή της ταινίας του Ματθαίου Φραντζεσκάκη, “Μαρίκα , γιατί να φοβάσαι”, με την υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά, με θέμα την εκτέλεση των μελών της οικογένειας Λουφαρδάκη, στον Κακόπετρο, από τους Γερμανούς καθώς και την παρουσίαση προφορικών μαρτυριών και από κατοίκους του Σκινέ. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Δημητρογιαννάκης Στέλιος και Μπομπολάκης Χαρίτων, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκινέ, κ. Στέφανος Δερμιτζάκης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.