Σάββατο 28/12/2024

Έφτασε στην Κίνα ο πρωθυπουργός – Η ατζέντα και ο στόχος του ταξιδιού

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο Πεκίνο όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Ωστόσο οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, κυρίως διότι η Κίνα είναι μια χώρα που κρατά διφορούμενη στάση. Η Κίνα μαζί με τη Ρωσία ήταν οι χώρες οι οποίες άσκησαν βέτο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δράσει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ζητώντας παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό του εξοπλισμού της Χαμάς και άλλων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Πεκίνο διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή και κατά ορισμένους διεθνείς αναλυτές θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη στενή σχέση της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, για να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και νωρίτερα φέτος το Πεκίνο μεσολάβησε για τη συμφωνία-ορόσημο προς αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν αι της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο με την Κίνα η χώρα μας έχει 50 χρόνια διπλωματικές σχέσεις και αυτό θα τονιστεί από τον πρωθυπουργό σήμερα, καθώς έχουν υπογραφεί περισσότερες από εκατό συμφωνίες, με σημαντικότερη τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση.

Στις συνομιλίες του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν πάντα υπέρμαχος της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και πως η χώρα μας προσβλέπει στον «σημαντικό παγκόσμιο ρόλο» της Κίνας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ιδίως όταν πρόκειται για την ανάγκη διασφάλισης της πρωτοκαθεδρίας του Διεθνούς Δικαίου και του καθολικού σεβασμού του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την εκτίμηση της Ελλάδας στην υποστήριξη της Κίνας στο θέμα αυτό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων ενώ υπάρχει πεδίο συνεργασίας και στον τουρισμό.

Η κινεζική επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα της οικονομικής μας συνεργασίας ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον σταθερά στους 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Οι δυο υπουργοί θα επισκεφτούν και τη Σαγκάη σε διεθνή έκθεση όπου υπάρχει και ελληνικό περίπτερο με τη συμμετοχή 20 ελληνικών επιχειρήσεων.

 

πηγη: grtimes.gr

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ