Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ σηματοδοτήθηκε από την υπερψήφιση πρότασης μομφής από 331 βουλευτές – πολύ περισσότερους από τους 288 που απαιτούνταν. Η πρόταση κατατέθηκε από την Αριστερά ως αντίδραση στη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος από τον πρωθυπουργό, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ψηφοφορία. Μετά από μόλις 90 ημέρες στη θέση του, ο Μπαρνιέ κατέληξε ο πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία της Γαλλίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Μπαρνιέ για την προσφορά του, χαρακτηρίζοντας την περίοδο που ανέλαβε ως εξαιρετικά δύσκολη. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την αποτυχία στις εκλογές του Ιουνίου, όπου τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν άνοδο, ενώ αναγνώρισε ότι η επιλογή του Μπαρνιέ ήταν αμφιλεγόμενη και παρεξηγημένη από τους πολίτες. Παραδέχτηκε ότι η απόφαση να ορίσει έναν πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση, με στόχο να γεφυρώσει διαφορετικές πολιτικές τάσεις, τελικά δεν απέδωσε.
Ο Μακρόν εξέφρασε έκπληξη για την πρόταση μομφής, σημειώνοντας ότι «η Άκρα Αριστερά και η Άκρα Δεξιά ενώθηκαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο». Υποστήριξε ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν όχι για να οικοδομήσουν κάτι θετικό, αλλά για να προκαλέσουν χάος και ακυβερνησία. Κατηγόρησε, επίσης, την Αριστερά και τον Εθνικό Συναγερμό ότι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις προεδρικές εκλογές και πως επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για δικό τους όφελος.
Τέλος, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιλογές του, αλλά κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους για υποκρισία, λέγοντας πως ψήφισαν ενάντια στα ίδια τους τα προγράμματα, οδηγώντας τη χώρα σε αβεβαιότητα.
πηγη:grtimes