1. Προσφέρετε φαγητό και νερό. Τα ζώα στο κρύο χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και θερμίδες για να επιβιώσουν. Αυξήστε το φαγητό που τους δίνετε ή έστω, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να ταΐσετε κάποιο αδύναμο ζωάκι που θα βρεθεί στο δρόμο σας. Προτιμήστε ξηρά τροφή, καθώς η υγρή τροφή μπορεί να παγώσει ή να χαλάσει αν δε φαγωθεί εγκαίρως. Υπενθυμίζεται ότι η σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται από το νόμο, αρκεί να γίνεται σε δημόσιο χώρο και να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από υπολείμματα τροφών. Φροντίστε να υπάρχει πάντα καθαρό νερό και βεβαιωθείτε πως δεν παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία. Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπολ, γιατί παγώνουν και μπορεί να κολλήσει η γλώσσα τους.
2. Φτιάξτε αυτοσχέδιο καταφύγιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιαχτεί μία αυτοσχέδια καλύβα. Πλαστικά κουτιά, κουτιά από χοντρό φελιζόλ, ακόμα και ένα χαρτόκουτο επενδυμένο με πλαστικό ή μονωτική ταινία, τοποθετημένο σε μια προφυλαγμένη γωνία, είναι αρκετό για να τα προστατεύσει από ανέμους, βροχές και χιόνια. Ιδανικά, το «σπιτάκι» μπορεί να ακουμπάει σε μια παλέτα για να μην έχει επαφή με το παγωμένο χώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παλιά ρούχα για κουβέρτα, αρκεί να τα αλλάξετε αν βραχούν, γιατί αλλιώς θα παγώσουν.
3. Ανοίξτε την αυλή, την αποθήκη ή το σπίτι σας για τις πιο κρύες μέρες. Αν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στο σπίτι σας για τα αδέσποτα, θα ήταν σωτήριο.
4. Χτυπήστε το καπό ή την κόρνα πριν βάλετε μπρος το αυτοκίνητο. Οι αδέσποτες γάτες βρίσκουν τον χειμώνα καταφύγιο στη ζέστη της μηχανής του αυτοκινήτου σου. Φροντίστε πάντα να κάνετε θόρυβο πριν ξεκινήσετε να φύγετε, ώστε αν υπάρχει κάποιο ζώο, να προλάβει να απομακρυνθεί, χωρίς να υπάρξει κάποιο ατύχημα.
5. Περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αν δείτε ένα ζώο σε κακή κατάσταση, μη γυρίσετε την πλάτη σας. Αν έχετε τη δυνατότητα, επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο, αλλιώς επικοινωνήστε με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου σας ή με μια τοπική φιλοζωική οργάνωση.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ, ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.