Με πολλή προσοχή μελετούν τις δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου οι οποίες πλέον μετρούν κυρίως την στάση των πολιτών σε μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα καθώς η απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα δεν «ροκανίζεται» ιδιαίτερα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο, άλλωστε, όπως σημειώνει ο ίδιος, γι’ αυτό έλαβε το δυσθεώρητο ποσοστό του 41% στις εθνικές εκλογές.
Οι μεταρρυθμίσεις όμως ποτέ δεν πέρασαν χωρίς αναταράξεις όπως έχει δείξει η ιστορία.
Έτσι, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αφουγκράζονται μέσα και από τις μετρήσεις που βλέπουν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας τις ανησυχίες και τις αγωνίες των πολιτών.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι»
Στην δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι συντριπτικό. Το 40% λέει πως η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και το 53% «ένα από τα σημαντικότερα».
Η κυβέρνηση παρά τα πακέτα μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και έχουν τεθεί σε εφαρμογή δεν έχει καταφέρει όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών.
Οι πρόσφατες παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν κυρίως για την πάταξη της αισχροκέρδειας δεν έχουν προλάβει ακόμα να αποδώσουν ενώ ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες καθώς όπως τονίζει η κυβέρνηση θα στέκεται πάντα στο πλευρό των πολιτών και ειδικά των ευάλωτων.
Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα
Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι και το αγροτικό με τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει χθες από τη Βουλή νέα μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα και να περιμένει πλέον από τους ίδιους αν τα θεωρούν αρκετά ή αν θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Οι αποφάσεις των αγροτών όπως φαίνεται θα ληφθούν στις αρχές της εβδομάδας ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε χθες ότι τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για το αγροτικό είναι οριστικά και δεν προτίθεται να δώσει οτιδήποτε παραπάνω. «Η κυβέρνησή μας μετά το 2019 έχει διαχειριστεί πολλές κρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια. Τα μέτρα είναι αυτά και δεν μπορεί άλλα. Είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Την ίδια ώρα πάλι στην δημοσκόπηση της Pulse οι πολίτες έδειξαν να στέκονται σε μεγάλη πλειοψηφία στο πλευρό του αγροτικού κόσμου με το 68% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ των αιτημάτων και μόλις το 13% να απαντά αρνητικά.
Βέβαια, όπως σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό το ποσοστό μπορεί να αλλάξει αν αρχίσουν και κλείνουν οι δρόμοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες 5+1 μέτρα για την στήριξη των αγροτών μεταξύ των οποίων την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, αλλά και πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.
Δεν θα κάνουμε πίσω
Το μέτωπο αυτό άνοιξε με το που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νόμο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές «οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες από συγκεκριμένη μερίδα πολιτών οι οποίοι θεωρούν ταμπού την εξέλιξη και την πρόοδο».
Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τοποθέτησή του για το θέμα αυτό εκτίμησε ότι οδηγούμαστε σε μια εκτόνωση των καταλήψεων μετά και την απόφαση να γίνει και ψηφιακά η εξεταστική αλλά ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. «Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω. Το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου».
Εδώ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει προνομιακό πεδίο καθώς η κοινή γνώμη της δίνει το «ελεύθερο» αφού στο ερώτημα για το ποιος έχει την κύρια ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων, το μεγαλύτερο ποσοστό (37%) συγκέντρωσε η κυβέρνηση, ενώ το 21% δήλωσε οι πρυτανικές αρχές.
πηγη: Newsbeast