Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ανέφεραν ότι η χθεσινή μέρα ήταν η δεύτερη χειρότερη από τις 3 Μαΐου που είχαν ανακοινωθεί 134 νεκροί αλλά αφορούσαν 48ωρο. Επεσήμαναν μάλιστα ότι όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρακολουθεί με αμηχανία, ενώ επιμένει να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο. «Αντίθετα, πετάει ξανά το μπαλάκι στους πολίτες και την ατομική ευθύνη, διαφημίζοντας Χριστούγεννα με self tests» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου και πρόσθεταν ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στους ελέγχους των πιστοποιητικών των πιστών και των rapid tests ενόψει Χριστουγέννων.
Με αφορμή μάλιστα την συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που έφερε η κυβέρνηση στηρίζεται στην «υπόθεση» ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία . «Εξ αυτού και μόνο του λόγου δεν αντανακλά σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα», σημείωσε.
Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην «περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας» και την «απουσία μέτρων προστασίας από την ακρίβεια».
Επισήμανε ακόμα ότι «αν η κυβέρνηση ήταν σοβαρή, δεν θα δήλωνε ο Πρωθυπουργός πως δεν έχει ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς που βρίσκονται εντός ΜΕΘ. Αν ήταν ειλικρινής δεν θα ισχυριζόταν προκλητικά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει επαρκώς στηριχθεί. Αν ήταν υπεύθυνη και διορατική, δεν θα προέβλεπε μείωση κατά 820 εκατ. της χρηματοδότησης του Κρατικού Προϋπολογισμού προς το υπουργείο Υγείας το 2022, σε σχέση με όσα δόθηκαν φέτος».
«Την ώρα που η χώρα μας έχει τους χειρότερους δείκτες στην πανδημία, η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως παράθυρο ευκαιρίας για να αποσύρει ακόμη και την ανεπαρκή στήριξη προς το δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την ακρίβεια είπε πως «τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά πλήττονται πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν στο νέο επίπεδο των τιμών, ακόμη κι όταν η αυξητική τάση του πληθωρισμού σταματήσει. Εργαζόμενοι, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαρώνονται από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας, ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,8% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ 10ετίας, με δραματικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, καύσιμα, τρόφιμα. Οι τιμές σε βασικά ήδη διαβίωσης έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο σε σύγκριση με το 2020 αλλά και με το 2019. Ήδη μέχρι το πρώτο μισό του Νοεμβρίου η ακρίβεια έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ».
Παράλληλα τόνισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2022 δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας από την ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα «η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα», ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «επιμένει στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.