Δευτέρα 22/07/2024

Ακίνητα Airbnb: Ποιοι ιδιοκτήτες θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια

Οι ανατροπές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Παγίδα ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τους φορολογουμένους-επαγγελματίες με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιβολή ΦΠΑ, τέλους κλιματικής αλλαγής και τέλους παρεπιδημούντων για όσους διαθέτουν πάνω από δύο ακίνητα τύπου Airbnb, τέλος κλιματική αλλαγής σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και αυστηρότερα πρόστιμα που φθάνουν έως και το 50% του τζίρου για όσους ξεχνούν να δηλώσουν τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, φέρνει το 2024 σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι αλλαγές

Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση σκιαγραφούν ένα νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά των ακινήτων και στους φορολογούμενους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Ελάχιστο τεκμαρτό κέρδος. Με το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογούνται και τα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν βραχυχρόνιες εκμισθώσεις τριών ή περισσότερων ακινήτων τους μέσα από την πλατφόρμα Airbnb ή άλλες παρόμοιες πλατφόρμες, καθώς από το νέο έτος οι φορολογούμενοι αυτοί θα θεωρούνται επιχειρηματίες και θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει δηλαδή να ανοίξουν και να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα εισοδήματα που προέρχονται από εκμετάλλευση πάνω από δύο ακινήτων θα θεωρείται ότι προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα υπόκειται σε ΦΠΑ.

3. Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

4. Επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας σε ακίνητα βραχυχρόνιας  μίσθωσης 1,50 ευρώ την ημέρα για τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο και 0,5 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο- Φεβρουάριο.  Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο-Οκτώβριο και 4 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο -Φεβρουάριο. Το ίδιο τέλος ισχύει και για τουριστικές επιπλωμένες βίλες.

5. Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).

6. Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων.

7. Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ