Συνολικά έξι μεγάλα έργα διασυνδέσεων βρίσκονται σε πλήρη τροχιά υλοποίησης αυτό το διάστημα από τον ΑΔΜΗΕ και παρά την πανδημία του COVID 19, τηρούνται κανονικά τα χρονοδιαγράμματα. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 2,039 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερη την υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης Αττικής, όπως αναφέρει το capital.gr.
Πιο αναλυτικά τα έξι μεγάλα έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ είναι:
Πρώτον η Διασύνδεση Κρήτης Ατττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Για το έργο υπογράφηκαν στις 10 Ιουνίου οι συμβάσεις με τους αναδόχους των καλωδίων και τους σταθμούς μετατροπής, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η άμεση έναρξη των εργασιών, μετά την ολοκλήρωση των μελετητικών εργασιών. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι οι 36 μήνες, που σημαίνει ότι η ηλέκτριση θα γίνει εντός του 2023. Χαρακτηριστικό της σημασίας του έργου είναι ότι από το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60% καθώς θα κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες που καίνε πετρέλαιο.
Δεύτερον, η Διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ. Συνεχίζονται οι εργασίες στα χερσαία τμήματα του έργου σε Πελοπόννησο και Χανιά και ειδικότερα στα τμήματα Μολάοι-Τερματικό και στην υπογειοποίηση των Γραμμών Μεταφοράς στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Παράλληλα, ολοκληρώνεται εντός του Ιουλίου η παραγωγή του καλωδίου AC, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως μήκους 174 χλμ.
Τρίτον Δισύνδεση της Νάξου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική ηλέκτριση του υποβρύχιου καλωδίου που που θα συνδέσει τη Νάξο με το σύστημα μέσω της Πάρου και της Μυκόνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του υποσταθμού που ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο. Από εκεί θα ηλεκτριστεί η υποθαλάσσια διασύνδεση. Με το έργο θα ολοκληρωθεί η β φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων
Τέταρτον, η ενίσχυση της διασύνδεσης της Σύρου προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ (γ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων). Οι εργασίες της υποθαλάσσιας διασύνδεσης βαίνουν προς ολοκλήρωση και η ηλέκτριση προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο. Με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος και διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων θέτοντας τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο Εθνικό Σύστημα.
Πέμπτον, η επέκταση του συστήματος 400kV στην Πελοπόννησο μέσω του δυτικού διαδρόμου ύψους 118 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα Ρίου Αντιρρίου στο πλαίσιο του δυτικού διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή 400kV Αχελώου Διστομου. Μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι χερσαίες εργασίες και να ενταχθεί η νέα γραμμή Υπερυψηλής Τάσης στο ΕΣΜΗΕ.
Έκτον η διασύνδεση των Σποράδων προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους των καλωδίων για το τμήμα Μαντούδι – Σκιάθος και για τον υποσταθμό GIS που θα κατασκευαστεί στο νησί της Σκιάθου. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022, ενισχύοντας οριστικά την ηλεκτρική τροφοδοσία του νησιού.