«Θα κάνουμε τα πάντα, ως πρώτο κόμμα, για να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου. Σημειώνει ότι κατά τη γνώμη του «δεν νοείται πολιτική νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει το πρώτο κόμμα» και σημειώνει ότι η κουλτούρα συνεργασιών που αφορά προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες μεταξύ όμορων χώρων καταλήγει σε πολύ πιο σταθερές και πολύ πιο αντιπροσωπευτικές κυβερνήσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ τονίζει ότι η στρατηγική του κόμματος «είναι σαφής: εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα την άλλη Κυριακή, η χώρα θα αποκτήσει ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση». «Αν ψάχνετε για θολά μηνύματα, προσπαθήστε να βγάλετε άκρη με αυτά που λέει η ΝΔ», «μιλάμε για την απόλυτη σύγχυση», σχολιάζει και υπογραμμίζει ότι «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αλλαγή». Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που εδώ και μια δεκαετία έχει παράδοση να ανατρέπει στην κάλπη τις δημοσκοπικές προβλέψεις. Προσθέτει ότι η «αναμφισβήτητη τάση των τελευταίων μηνών είναι μια διαρκής φθορά και ένα ευρύτατο κύμα αποδοκιμασίας προς τη σημερινή κυβέρνηση, που συνοδεύεται από την επιθυμία για αλλαγή», δηλώνοντας βέβαιος ότι αυτά θα αποτυπωθούν στην απόφαση των πολιτών στις 21 Μαΐου.
Στο ερώτημα αν θα δούμε Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των υποκλοπών εάν προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «αυτό που θα επιδιώξουμε να προκύψει και θα πάμε μέχρι τέλους γι’ αυτό είναι η αλήθεια. Και ο μόνος τρόπος για να λάμψη η αλήθεια σε αυτή την υπόθεση είναι να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ελεύθερα και ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβάσεις και εξαρτήσεις θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά της».
Προσθέτει ότι ο μόνος τρόπος για να κλείσει αυτή η πληγή που, όπως είπε, άνοιξε στο πολίτευμα και τους θεσμούς, «είναι να ακολουθήσουμε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από όσους εξύφαναν και εκτέλεσαν το νοσηρό σχέδιο των υποκλοπών: να εμπιστευτούμε τους θεσμούς και το Σύνταγμα και να ακολουθήσουμε το δρόμο που θα μας υποδείξουν».
Μιλώντας για τις προκλήσεις της οικονομίας, υποστηρίζει ότι μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων περιπετειών. «Για τον απλούστατο λόγο ότι θα είναι μια κυβέρνηση που έχει και τη γνώση και την εμπειρία να λειτουργήσει στη βάση ενός προγράμματος που στο επίκεντρό του θα έχει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναπτυξιακή προοπτική, όροι απαραίτητου για τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας», τονίζει. Σχολιάζει ότι από την άλλη η τετραετία μιας «ισχυρής μονοκομματικής δεξιάς κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», «έχει διογκώσει τις ανισότητες, έχει αυξήσει το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και έχει μειώσει συντριπτικά το διαθέσιμο εισόδημα κάθε πολίτη».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι το «στιβαρό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, «απαντά στο γενικευμένο αίσθημα αδικαίωτα και ανασφάλειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών» και συνιστά «προοδευτική πρόταση που απευθύνεται σε όλους», καθώς η ανάγκη για ισχυρό ΕΣΥ, καλά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, εργασιακή νομιμότητα, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, «αποτελούν αυτονόητες κοινωνικές ανάγκες». «Όταν η καθημερινότητα γίνεται αβίωτη, η απάντηση είναι η αλλαγή», σημειώνει.
Κατηγορεί την κυβέρνηση για «εξαπάτηση» των συνταξιούχων, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του για επαναφορά της 13ης σύνταξης, απόδοση των αναδρομικών στους 2,5 εκατ. συνταξιούχους «που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη» και αύξηση 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Απαντώντας σχετικά με την «εικόνα ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε φόρους», είπε ότι «συνολικά στην 4ετία κατά μέσο όρο τα φορολογικά έσοδα είχαν αύξηση 2,8 δισ.» και πως αυτή η έκρηξη εσόδων δεν τροφοδοτήθηκε από κάποια παρέμβαση στη φοροδιαφυγή ή με αύξηση των φόρων στα μεγάλα εισοδήματα, αλλά από εκείνους που «ο κ. Μητσοτάκης τους ανάγκασε να βγάζουν μισό μήνα με τον μισθό τους και το όραμά του είναι να ζουν με κουπόνια». Τονίζει ότι «τώρα είναι όχι η δεύτερη, αλλά η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμα μας, στο οποίο η φορολογική δικαιοσύνη είναι πυρηνικό στοιχείο».
Επανέλαβε τις δεσμεύσεις για αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ «και μια σειρά από απλές και άμεσα εφαρμόσιμες δράσεις με στόχευση τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά νοικοκυριά», μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, πλαφόν στα καύσιμα στο κατώτατο ευρωπαϊκό όριο και κατάργηση του για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, ξεπάγωμα των τριετιών για άμεση «γενναία» αύξηση του μέσου μισθού, αύξηση 10% στους μισθούς του Δημοσίου, ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και θεσμικά μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας.
Μιλώντας για τη δέσμευση του για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ τονίζει ότι «το να την αφήσουμε ως έχει, δηλαδή να γίνεται σύμμαχος των καρτέλ της αισχροκέρδειας, να εκτοξεύει τα τιμολόγια και την ίδια ώρα να μοιράζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ bonus στα γαλάζια golden boys, δεν συνιστά επιλογή». Προσθέτει ότι το πρόγραμμα προβλέπει διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου στους ανθρώπους 25-44 ετών και δημιουργία Τράπεζα Στέγης για χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια. Όσον αφορά το airbnb η βασική παρέμβαση αφορά την απαγόρευση δραστηριότητας σε νομικά πρόσωπα.
Ως προς την κριτική της ΝΔ για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ότι αυτή «δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία», σχολιάζοντας πως το ίδιο πρόγραμμα στη ΔΕΘ ο κ. Σταϊκούρας το είχε κοστολογήσει στα 23 δισ. και μετά ο κ. Μητσοτάκης το πήγε στα 45, έπειτα στα 85 και τελικά στα 70. Προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης «λέει ψέματα ότι το ΓΛΚ κοστολόγησε το πρόγραμμα μιας παράταξης κατ’ εντολή μιας άλλης». Σημειώνει ότι οι άνθρωποι που συνέταξαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που άφησαν πίσω τους 37 δισ. στα δημόσια ταμεία και το χρέος ρυθμισμένο, ενώ η ΝΔ εκτόξευσε το έλλειμμα, χρεοκόπησε τη χώρα και χρωστά 400 εκατ.
«Όπως κάναμε και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης μας, θα διατηρήσουμε τον φράχτη (σ.σ. στον Έβρο), απαντά ο κ. Τσίπρας, «και θα προασπίσουμε τα σύνορα της χώρας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, απέναντι σε ενέργειες εργαλειοποίησης από διακινητές ή από την Τουρκία». Σημειώνει ότι «αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη -όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης αντιγράφοντας τον Ντόναλντ Τραμπ- λέγοντας στον κόσμο ότι με τον φράχτη λύνεται το Προσφυγικό».
Υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι το διπλωματικό κεφάλαιο και τις συμμαχίες στην Ευρώπη θα τα αξιοποιήσει για μια δίκαιη συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής, για να υπάρξει νέα, αποτελεσματική ευρωτουρκική συμφωνία με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, για να εξασφαλιστούν επανεγκαταστάσεις και νόμιμες δίοδοι μετανάστευσης από την Τουρκία στις χώρες της ΕΕ στη βάση δίκαιης κατανομής και για να υπάρξει ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
«Δεν μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για “Πρέσπες του Αιγαίου”. Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο ονοματολογικό και τη διαφορά μας με την Τουρκία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προάσπισε τα εθνικά συμφέροντα και επανέφερε την ΕΕ στα βόρεια σύνορά μας, αντί να έχουμε την Τουρκία να αλωνίζει και την περιοχή να καταρρέει». Σχολιάζει ότι «κάποιοι όμως μιλάνε για “Πρέσπες του Αιγαίου” επειδή είναι επί της ουσίας κατά του διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επικαλούνται το διεθνές δίκαιο απέναντι στις απειλές που δέχεται η Ελλάδα, αλλά όταν αφορά την επίλυση διαφορών ρίχνουν τη μπάλα στην κερκίδα και υποστηρίζουν την αναβλητικότητα και τη μη λύση, όσο και να κοστίζει αυτό στα εθνικά συμφέροντα».
Ο κ. Τσίρπας τονίζει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πως «παράλληλα, στόχος πρέπει να είναι η ενεργητική προσπάθεια για ειρηνική επίλυση διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου». «Αυτό καταφέραμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό παλέψαμε με το Κυπριακό», λέει.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Σαφής στόχος μας πρέπει να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη. Σαφείς κόκκινες γραμμές μας η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα άμυνας στα νησιά. Σαφής στρατηγική μας η αξιοποίηση των συμμαχιών μας προκειμένου να δεσμευτεί η Τουρκία σε διάλογο, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις. Σαφείς οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για διασύνδεση της Χάγης με τη νέα τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με τις όμορες χώρες μας».
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ