Σύμφωνα με τα Βελγικά ΜΜΕ, λόγω της έρευνας για διαφθορά από το Κατάρ, η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και βρήκε τα χρήματα.
Η Εύα Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλους 4 και πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο.
Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως η αστυνομία των Βρυξελλών έχει ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.
Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ο σύντροφός της, ιταλικής καταγωγής, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Το Κατάρ επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.
Νωρίτερα με απόφαση του προέδρου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη η Ευα Καϊλή τίθεται εκτός κόμματος.
Διεγράφη και από την ομάδα Σοσιαλιστών Δημοκρατών
Η Εύα Καϊλή, μετά το ΠΑΣΟΚ, διεγράφη αργά το βράδυ της Παρασκευής και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση μάλιστα να τίθεται άμεσα σε ισχύ ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες.
Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .
Το Κατάρ…. «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ . Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».