Το αλάτι αποτελεί ένα συστατικό της διατροφής μας που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς τα κύτταρα του σώματός μας απαιτούν αρκετό αλάτι για να λειτουργήσουν σωστά.
Όμως, όταν τα επίπεδα νατρίου αυξάνονται πολύ, η αρτηριακή πίεση συχνά ανεβαίνει. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχει σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή συνέπειες και είναι πιθανό να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, νεφρική νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.
«Μέχρι τώρα, εστιάζαμε πάντα στην επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση και πλέον πρέπει να επεκτείνουμε τις αντιλήψεις μας για το αλάτι στη διατροφή», λέει ο Jens Titze, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ.
Η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, οπως:
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Εγκεφαλικά επεισόδια
Ηπατική βλάβη
Οστεοπόρωση
Νεφρική νόσος
Το αλάτι σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς υπερδιεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στα αυτοάνοσα νοσήματα περιλαμβάνονται η σκλήρυνση κατά πλάκας,η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η ψωρίαση.
Αλάτι και διατροφή
Μια αυστραλιανή μελέτη, με επικεφαλής τον Russell Keast, PhD, συνέδεσε το αλάτι με μια αύξηση 11% στην ποσότητα φαγητού και θερμίδων που λαμβάνουν οι ενήλικες. Οι συγγραφείς λένε ότι το αλάτι βελτιώνει τη γεύση και αυτό πιθανότατα δελεάζει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο.
Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;
Τα συνιστώμενα όρια πρόσληψης αλατιού, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι:
2g/ημέρα για βρέφη ηλικίας ενός έως τριών ετών
3g/ημέρα για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών
5g/ημέρα για παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών
6g/ημέρα για υγιή άτομα άνω των 11 ετών
Ωστόσο, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι πολλοί από εμάς υπερβαίνουν αυτή τη σύσταση έως και κατά το ένα τρίτο.