Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας του Ρεθύμνου εξέφρασαν την αγωνία τους για την εξέλιξη της πανδημίας και την αναμενόμενη πίεση στο ΕΣΥ στο επόμενο διάστημα. Επισημάνθηκε η σημαντική δυσλειτουργία που έχει προκαλέσει σε αρκετά τμήματα η υποχρεωτική αργία 46 μη εμβολιασμένων εργαζομένων του νοσοκομείου και των ΚΥ (4 γιατρών, 20 νοσηλευτών και 22 λοιπών ειδικοτήτων).
Συζητήθηκαν επίσης όλα τα εκκρεμή εργασιακά και θεσμικά προβλήματα του προσωπικού (μόνιμες προσλήψεις, προοπτική συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, νέο μισθολόγιο, κίνητρα στελέχωσης κλπ.), για τα οποία έχει προκηρυχθεί πανυγειονομική απεργία στις 21/10 από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ.
Ο κ. Ξανθός δήλωσε την πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τόνισε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα αντιστρέψει τη σημερινή “προβληματική”, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, κατάσταση:
1. Αναστολή του νόμου για την υποχρεωτική αργία.
2. Μόνιμη παραμονή στο ΕΣΥ των συμβασιούχων.
3. Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ (λόγω συνταξιοδότησης ή αποχώρησης).
4. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία-ΚΥ σε βάθος 3ετίας.
5. Ένταξη εργαζομένων στα ΒΑΕ.
6. Αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών του λοιπού προσωπικού.
7. Σοβαρά κίνητρα στελέχωσης με γιατρούς των άγονων-νησιωτικών περιοχών, των άγονων ειδικοτήτων (πχ αναισθησιολογία) και των άγονων τμημάτων (άγονες προκηρύξεις) στις δομές του ΕΣΥ.
8. Ενσωμάτωση στους Οργανισμούς των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νέων τμημάτων και υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν λόγω covid (κλινικές-ΜΕΘ λοιμώξεων, μετανοσοκομειακή φροντίδα, εμβολιαστικά κέντρα, κινητές μονάδες ΠΦΥ κλπ.).
9. Ενίσχυση και αναδιοργάνωση της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης, του ΕΚΑΒ και των ΤΕΠ.
10. Αναστολή λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στα νοσοκομεία και πλήρης ανάληψη της ευθύνης αυτής από την ΠΦΥ.
11. Ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
12. Σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ).