Σάββατο 28/12/2024

Έξι συνταγές για ζυμαρικά, ανάλαφρα και καλοκαιρινά

Βάλτε νερό να βράζει. Η τέλεια μακαρονάδα δεν θέλει πολλά. Φρέσκα λαχανικά, άφθονα μυρωδικά, ένα ωραίο τυρί…

Ένα πιάτο ζυμαρικών που το σκαρώνεις σχεδόν με το τίποτα μπορεί να είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Oι καλύτερες μακαρονάδες φτιάχνονται με λίγα και καλά. Με ώριμες, γλυκές ντομάτες, με μελιτζάνες ή κολοκυθάκια, τα άλλα αγαπημένα λαχανικά του καλοκαιρινού μποστανιού, με λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού από τη γλάστρα που έχει στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι του, ελιές, καυτερή πιπερίτσα, σκόρδο ή λίγη κάπαρη, μπορεί κανείς να ετοιμάσει στο άψε-σβήσε φαγητά εξαιρετικής νοστιμιάς.

Μια δροσερή μακαρονοσαλάτα, γευστική και χορταστική, σαν αυτή που σας προτείνουμε παρακάτω, είναι ένα πλήρες γεύμα, ιδανικό και για το μεσημέρι και για το βράδυ. Μια μακαρονάδα με «ωμή» σάλτσα ντομάτας, που είτε την έχουμε τρίψει στον τρίφτη είτε την έχουμε βάλει στο μπλέντερ έχει φοβερή φρεσκάδα· μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι. Τα ζυμαρικά που προτιμάμε, συνδυασμένα με γαρίδες, όστρακα, φετούλες ή τρίμμα αυγοτάραχου (ταιριάζει θαυμάσια με το ξύσμα λεμονιού) δίνουν μια θαλασσινή νότα στο τραπέζι κι είναι εξίσου ωραία αυτή την εποχή, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών είναι σημαντικό. Αν η παρασκευή απαιτεί στη συνέχεια να μπουν στο τηγάνι ή να περάσουν από τον φούρνο, τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για λίγο λιγότερο από το χρόνο προτείνεται στη συσκευασία, γιατί όταν ανακατευτούν με τη σάλτσα θα μαλακώσουν κι άλλο. Mια που λέμε για σάλτσες, να θυμίσουμε ότι αν τους προσθέσει κανείς μερικές κουταλιές από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, χάρη στο άμυλό θα «δέσουν» καλύτερα. Κρατήστε ένα φλιτζάνι λοιπόν.

Σαλάτα ζυμαρικών με πέστο πιπεριάς

Το χειροποίητο πέστο πιπεριάς δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτό το πλούσιο, χορταστικό και θρεπτικό κρύο πιάτο ζυμαρικών που μπορεί να μπει στη μέση του τραπεζιού και να μοιραστεί, μπορεί όμως άνετα να λειτουργήσει και ως μεσημεριανό ή βραδινό.

Δεν είναι δύσκολο να το φτιάξετε κι είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Υλικά

250 γρ. βρασμένα φουσίλι
2 κόκκινες πιπεριές
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
12 ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
100 γρ. ανάμεικτα τρυφερά φύλλα σαλάτας
1 αγγουράκι ψιλοκομμένο
100 γρ. φλοίδες παρμεζάνας

Για το πέστο πιπεριάς:

2 σκελίδες σκόρδο
25 γρ. κουκουνάρι
4 κόκκινες πιπεριές
100 γρ. παρμεζάνα
100 ml ελαιόλαδο
ανθός αλατιού

Εκτέλεση

Ψήστε τις πιπεριές ολόκληρες στους 200ο C για 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα εξωτερικά. Κλείστε τες σε σακουλάκι τροφίμων και αφήστε τες να ιδρώσουν για να τις ξεφλουδίσετε με ευκολία.

Αφαιρέστε φλούδες, κοτσανάκια και σπόρους και κόψτε τη σάρκα τους σε μικρά κομμάτια.

Κρατήστε το ¼ της ποσότητας για να την προσθέσετε στα υλικά της σαλάτας και πολτοποιήστε τις υπόλοιπες στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά για το πέστο.

Βάλτε σε ένα μπολ τα ζυμαρικά και προσθέστε το πέστο, το αγγουράκι, τις ελιές, τις ψητές πιπεριές που κρατήσατε, το κρεμμύδι, τα τρυφερά φύλλα σαλάτας και ανακατέψτε τα.

Σερβίρετε με τις φλοίδες παρμεζάνας.

Ζυμαρικά με ωμή σάλτσα ντομάτας, φέτα, ελιές και κάππαρη

Ένα εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή, ανάλαφρο πολύ νόστιμο πιάτο που πραγματικά μοσχοβολάει ελληνικό καλοκαίρι. Μπορείτε να το φτιάξετε με όποια ζυμαρικά προτιμάτε: με πένες, με βίδες, με φιογκάκια… Είναι πολύ ωραίο και με σιουφιχτά.

Υλικά
500 γρ. κοντά ζυμαρικά
4 μέτριες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια τους
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
50 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
40 γρ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα
50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες και μουλιασμένο σε νερό για 10 λεπτά
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε καρέ
1 κ.σ. κάππαρη
200 γρ. φέτα, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
σούμακ

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο, αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.

Χτυπάμε τις δύο ντομάτες στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε τις άλλες δύο ντομάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε τα αρωματικά, τις πιπεριές, τις ελιές, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την κάππαρη και τη φέτα.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το σούμακ και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ξανά.

Μακαρονάδα με αυγοτάραχο

Το αυγοτάραχο -σαν να λέμε το «ελληνικό χαβιάρι»- δίνει ιδιαίτερο χρώμα και γεύση στα ζυμαρικά, κι αυτή η απολαυστική μακαρονάδα το αποδεικνύει και με το παραπάνω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε τρίμμα αυγοτάραχου (πωλείται συσκευασμένο σε βαζάκια, μπορούμε όμως να το φτιάξουμε μόνοι μας από αυγοτάραχο που έμεινε, στέγνωσε και σκλήρυνε στο ψυγείο) είτε φέτες αυγοτάραχου.

Στη δεύτερη περίπτωση θα αφήσουμε στην άκρη το σκόρδο, που καλύπτει τη λεπτή γεύση του αυγοτάραχου και απλώς, αντί του τρίμματος, την ώρα του σερβιρίσματος θα προσθέσουμε 20-24 λεπτοκομμένες φετούλες, μοιράζοντάς τες πάνω από τα πιάτα.

Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
80 γρ. ελαιόλαδο
1 μικρή πιπεριά τσίλι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό φινόκιο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κούπα από το νερό βρασμού
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
50 γρ. τρίμμα αυγοτάραχου

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από όσο προτείνεται στη συσκευασία.

Τα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη 1 κούπα από το νερό όπου έβρασαν. Κρατάμε και μια κουταλιά τρίμμα αυγοτάραχου και ρίχνουμε το υπόλοιπο στην κούπα με το νερό.

Παράλληλα, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, μαζί το τσίλι και το σκόρδο, και τα αφήνουμε, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.

Απομακρύνουμε το σκόρδο και το τσίλι.

Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και το φινόκιο. Όταν μαλακώσει το φινόκιο, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό με το αυγοτάραχο, που είχαμε κρατήσει. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας τα μακαρόνια με το υπόλοιπο τρίμμα αυγοτάραχου και τον λεπτοκομμένο μαϊντανό.

Πένες με πέστο φέτας και βασιλικού

Είναι ένα εύκολο και νόστιμο φαγητό, ιδανικό για τις μέρες εκείνες μέσα στην εβδομάδα που δεν σας περισσεύει ο χρόνος.

Βάζετε τις πένες να βράσουν και φτιάχνετε ένα μείγμα με τη φέτα, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, την κάππαρη, τα φύλλα του βασιλικού, το σκόρδο, την παρμεζάνα και λίγο νερό που έχετε κρατήσει από την κατσαρόλα όπου έβρασαν τα ζυμαρικά.

Τα ενώνετε σε ένα βαθύ τηγάνι, ανακατεύετε καλά κι έχετε ένα πλούσιο σε γεύση κι αρώματα πιάτο στο πι και φι.

Υλικά
500 γρ. πένες
100 γρ. φέτα τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κάππαρη
5-6 κλωναράκια φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
λίγη τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκος βασιλικός για το σερβίρισμα
αλάτι

Εκτέλεση

Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τα. Κρατήστε μισό φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν για τη σάλτσα.

Πολτοποιήστε στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ τη φέτα με τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, την κάππαρη, τα φύλλα του φρέσκου βασιλικού, το σκόρδο, την τριμμένη παρμεζάνα και το νερό που κρατήσατε από τα ζυμαρικά.

Αδειάστε τη σάλτσα σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέστε τα ζυμαρικά, ανακατέψτε και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) και φρέσκο βασιλικό.

Χυλοπίτες φούρνου καπρέζε

Ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικός και ελαιόλαδο. Τα υλικά της σαλάτας caprese, μιας από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της ιταλικής κουζίνας, συνδυάζονται με χυλοπίτες σ’ ένα πλούσιο σε γεύση πιάτο ζυμαρικών φούρνου που βάφει το καθημερινό τραπέζι στα χρώματα της ιταλικής σημαίας.

Συν τοις άλλοις, είναι πολύ εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή. Θα σας πάρει περίπου μισή ώρα να το φτιάξετε.

Υλικά

500 γρ. χυλοπίτες
500 γρ. ντοματίνια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 μπάλες μοτσαρέλα
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Σοτάρετε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και μετά ρίξτε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και το βασιλικό.

Διαλύστε τον πελτέ σε μισό φλιτζάνι νερό και ρίξτε τον στη σάλτσα. Αλατίστε και μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 λεπτά.

Βράστε τις χυλοπίτες για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγίστε τες.

Ανακατέψτε τις χυλοπίτες με τη σάλτσα, τη μοτσαρέλα κομμένη σε μικρά κομμάτια και την παρμεζάνα.

Αδειάστε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε στους 180ο C για 15 λεπτά.

Τορτιλιόνι αλά Νόρμα

Η pasta alla Norma είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κατάνια, στη Σικελία, η οποία φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από τη Νόρμα του Vincenzo Bellini, όταν ο Σικελός ποιητής Nino Martoglio, ενθουσιασμένος από τη γεύση των ζυμαρικών του, αναφώνησε «Norma!», παραβάλλοντάς τα με την αγαπημένη του όπερα.

Η ricotta salata, που δημιουργείται από τη φρέσκια ρικότα, που αλατίζεται (salata = αλατισμένη), συμπιέζεται και μένει για να στεγνώσει για τουλάχιστον 90 ημέρες, μπορεί να αντικατασταθεί με μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο.

Υλικά
500 γρ. tortiglioni, bavette ή άλλα κοντά ζυμαρικά, όπως σέλινο, rigatoni, penne rigate
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους 1-2 εκ.
1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 γεμάτη χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού
200 γρ. ricotta salata (ξερή ρικότα)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι καυτερό
λίγη ζάχαρη, αν οι ντομάτες είναι πολύ ξινές
1 κ.σ. κάππαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αλατίζουμε τους κύβους της μελιτζάνας και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.

Τους στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν. Τους απομακρύνουμε και τους αφήνουμε να στραγγίσουν.

Στο ίδιο ελαιόλαδο τηγανίζουμε την κάππαρη (αν χρησιμοποιήσουμε) για 1-2 λεπτά. Εν τω μεταξύ σοτάρουμε το σκόρδο σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να τηγανιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να πήξει.

Βράζουμε τα bavette σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίζουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας.

Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, τον βασιλικό –κρατάμε λίγο για γαρνίρισμα– και την κάππαρη και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε από πάνω το τυρί και γαρνίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ