Τρίτη 07/01/2025

Μεγαλώνουμε παιδιά που σέβονται το περιβάλλον

Μπορεί να πιστεύουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ικανός να αλλάξει τον κόσμο, ωστόσο όταν μικρές συνήθειες τηρούνται ευλαβικά από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Άλλωστε, όταν μεγαλώνουμε παιδιά με περιβαλλοντική συνείδηση, εξασφαλίζουμε πως θα εξελιχθούν σε ανθρώπους που κατανοούν τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για την ίδια τους την ύπαρξη. Έτσι, στη μετέπειτα ζωή τους θα είναι σε θέση να ενημερώνονται σωστά, αλλά και να διεκδικούν τις αλλαγές και τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά που σέβονται το περιβάλλον

Υιοθετούμε τις σωστές καθημερινές συνήθειες

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη ευκαιρίες για μικρές κινήσεις, οι οποίες όμως λειτουργούν σωρευτικά, μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα. Υιοθετούμε λοιπόν τις σωστές συνήθειες και εμπλέκουμε και τα παιδιά μας στην τήρησή τους. Μερικές μικρές συνήθειες που βοηθούν το περιβάλλον και πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας:

  • Κλείνουμε τα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε
  • Κλείνουμε τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας
  • Πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ με τις δικές μας, πάνινες σακούλες, ώστε να μη χρειαστούμε πλαστικές
  • Ξεπλένουμε μαζί με το παιδί τις άδειες συσκευασίες για την ανακύκλωση
  • Αποφεύγουμε τις πλαστικές συσκευασίες

Προσαρμόζουμε τη διατροφή μας

Δεν είναι ανάγκη να βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή της οικογένειάς μας, ωστόσο καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωσή του, αφού η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον συγκριτικά με την παραγωγή λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων. Παράλληλα, προτιμάμε τα εποχιακά, τοπικά φρούτα και λαχανικά, τα οποία όχι μόνο είναι μόνο πιο υγιεινά και νόστιμα, αλλά επίσης είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού έχουν διανύσει μικρότερη απόσταση μέχρι το πιάτο μας. Επίσης, είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε βάσει των μερίδων μας, ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων.

Ενημερωνόμαστε

Ήδη από όταν το παιδί είναι στο νήπιο μπορούμε να ξεκινήσουμε να του μιλάμε με απλά λόγια για περιβαλλοντικά ζητήματα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, του δίνουμε επιπλέον πληροφορίες και από μια ηλικία και μετά το ενθαρρύνουμε να αναζητήσει μόνο του σχετικές πληροφορίες. Διαβάζουμε μαζί με το παιδί βιβλία για το περιβάλλον και βλέπουμε σχετικά ντοκιμαντέρ, ώστε να κάνουμε την ενημέρωση πιο ενδιαφέρουσα.

Ανταλλάσσουμε πράγματα

Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις άσκοπες αγορές και δημιουργούμε δίκτυα ανταλλαγής με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν αν λάβουν μια τσάντα γεμάτη με ρούχα που δεν κάνουν πια στο μεγαλύτερο ξαδερφάκι τους και θα ωφεληθούν σημαντικά αν μάθουν να απολαμβάνουν την προσφορά των πραγμάτων που τα ίδια δεν χρησιμοποιούν πλέον. Μάλιστα, αυτή η τακτική δεν ευνοεί μόνο το περιβάλλον αλλά και τον χαρακτήρα τους, καθώς τα βοηθά να εμπεδώσουν την αξία της αλληλεγγύης.

Πηγή

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ