Υποψίες για νέο στέλεχος του κοροναϊού, το οποίο επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά – ενδεχομένως επειδή είναι λιμάνι – έχουν τώρα οι λοιμωξιολόγοι των νοσοκομείων της δεύτερης υγειονομικής περιφέρειας.
Ο λόγος είναι ότι τα περιστατικά covid που νοσηλεύονται κυρίως στο Τζάνειο και τη Νίκαια, εμφανίζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, σε σχέση με την κλινική εικόνα των περιστατικών της αρχής του κύματος που διανύουμε τώρα.
Μάλιστα για την επιβεβαίωση αν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού, έχουν σταλεί σχετικά δείγματα στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) προκειμένου να γίνει η γονιδιακή ανάλυση (αλληλούχιση) και να διαπιστωθεί για ποιο στέλεχος πρόκειται.
Σημειώνουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Πειραιά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, τον τελευταίο μήνα και μόνο τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια ελάχιστη βελτίωση, η οποία όμως ακόμη παραμένει περιορισμένη, καθώς τα νοσοκομεία της περιοχής συνεχίζουν να γεμίζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Το Θριάσιο νοσοκομείο και το νοσοκομείο Νίκαιας βρίσκονται στα όριά τους, ενώ αντίστοιχα και στο Τζάνειο νέες κλινικές για περιστατικά covid δημιουργούνται συνεχώς με τη σύμπτυξη διαφόρων κλινικών άλλων ειδικοτήτων.
Το οξυγόνο
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία αυτά, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στην παροχή ιατρικού οξυγόνου, είτε γιατί δεν επαρκεί η ποσότητα, είτε γιατί δεν επαρκούν τα συστήματα της κεντρικής παροχής να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, τόσο στους απλούς θαλάμους, όσο και στις Μονάδες Εντατικής. Το αποτέλεσμα είναι σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει το μισό οξυγόνο από αυτό που είναι αναγκαίο για την σωστή οξυγόνωση των ασθενών.
Τους προβληματισμούς των θεραπόντων γιατρών των νοσοκομείων της περιοχής σχετικά με τις δυσκολίες παροχής οξυγόνου μας επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. Ενδεικτικά ανέφερε τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Νίκαιας και σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, το σύστημα παροχής οξυγόνου μπορεί να καλύπτει 120 ασθενείς ταυτόχρονα, τη στιγμή που μόνο τα περιστατικά covid ήταν 116 και νοσηλεύονταν και άλλοι 24 ασθενείς στην Μονάδα Εντατικής των γενικών περιστατικών πλην covid.
Οι ελλείψεις οξυγόνου, είναι υπαρκτές, διεθνώς, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Έτσι, πολλές χώρες, κυρίως χαμηλού εισοδήματος, αντιμετωπίζουν πλήρη έλλειψη. Η αυξημένη ζήτηση όμως, φέρνει το πρόβλημα και στη χώρα μας, με άλλη μορφή, καθώς υπάρχουν σχετικές παραγωγικές μονάδες και μάλιστα βρίσκονται στην Αττική. Την επάρκεια του οξυγόνου από πλευράς ποσότητας μας επιβεβαίωσε και το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, αλλά και παράγοντες της αγοράς ιατρικών αερίων.
Εκείνο όμως που τόνισαν οι εκπρόσωποι της αγοράς, είναι ότι ήδη τα νοσοκομεία λειτουργούν κατά 35-40% πάνω από τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα η ζήτηση σε οξυγόνο να καλύπτεται μεν, αλλά με εξαιρετικό προγραμματισμό. Στην περίπτωση που η δυναμική της πανδημίας απαιτήσει από τα νοσοκομεία να λειτουργούν κατά 70% πάνω από τις δυνατότητές τους, τότε και παρά την παραγωγή στη χώρα, θα δημιουργηθούν προβλήματα επάρκειας υλικών.
Για την ώρα λοιπόν, το ζήτημα εντοπίζεται στις αντοχές των υποδομών των νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ, ενώ παράγοντες της 1ης ΥΠΕ κάνουν λόγο για καινούριες γραμμές παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αθήνας, οπότε δεν έχει υπάρξει σχετικό πρόβλημα.
Αστική ευθύνη
Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νοσηλεία ασθενών στη 2η υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, αποδίδονται στο γεγονός ότι ένα μόνο νοσοκομείο της περιοχής εφημερεύει κάθε φορά, οπότε στις ημέρες της εφημερίας η επιβάρυνση είναι εξαιρετικά έντονη.
Ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην σταθεροποίηση των ασθενών πριν χρειαστούν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής. Εντούτοις, η σύμπτυξη κλινικών μη covid περιστατικών, οδηγεί γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να «επιστρατεύονται» για την περίθαλψη των ασθενών, καθώς οι λοιμωξιολόγοι και οι παθολόγοι ή πνευμονολόγοι δεν επαρκούν, ιδίως με την υποστελέχωση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι θα πρέπει να δηλωθεί ότι η ασκούμενη ιατρική γίνεται σε συνθήκες μαζικής καταστροφής, γιατί από την παροχή νοσηλείας στο προηγούμενο κύμα αναζητούνται ήδη αστικές ευθύνες από τους γιατρούς για την περίθαλψη που παρείχαν σε 1000 ασθενείς στη Θεσσαλονίκη και 500 ασθενείς στη Λάρισα.