Η πρωτοφανής έντονη βροχόπτωση στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 πάνω από τον Ελλαδικό χώρο που προκλήθηκε από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό», είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων σε αγροτικές και αστικές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Το Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ στην Αγγλία, έκαναν χρήση δορυφορικών εικόνων Planet Scope πριν και μετά την εκδήλωση του έντονου καιρικού φαινομένου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή αναγνωρίστηκαν κατοικίες, βιοτεχνίες, αποθήκες και αγροτεμάχια που πλημμύρησαν ενώ εντοπίστηκαν και πρωτοφανείς καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Τα πρωταρχικά αυτά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνονται στη σχετική εικόνα, αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην άμεση καταγραφή των συνεπειών έντονων καιρικών φαινομένων, η οποία χρησιμεύει στην παροχή λεπτομερούς πληροφόρησης στον κρατικό μηχανισμό για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταγραφή των καταστροφών, ενισχύοντας το έργο της Πολιτικής Προστασίας.
Το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος (GeoSat ReSeArch Lab) δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια στο χώρο της Γεωπληροφορικής καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των γεωφυσικών ερευνών, των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, της αεροφωτογράφισης και φωτογραμμετρίας, των τρισδιάστατων απεικονίσεων και μοντελοποίησης του τοπίου, δίνοντας έμφαση στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.