Το σωστό πλύσιμο των ρούχων μπορεί να γίνει καθοριστικός παράγοντας στην διατήρησή τους μέσα στο χρόνο. Ακόμα κι αν φοράμε ρούχα που δεν είναι είναι από ύφασμα υψηλής ποιότητας, μπορούμε να το προστατεύσουμε από την φθορά, αν το πλένουμε προσεκτικά.
Η ειδικός καθαρισμού και συγγραφέας Becky Rapincoun, γνωστή και ως Clean Mama, απκαλύπτει τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι βάζουν πλυντήριο, δίνοντας τη λύση.
Το παρακάνεις σε απορρυπαντικό
Δεν εξασφαλίζεις μεγαλύτερη καθαριότητα στα υφάσματα, αν χρησιμοποιείς περισσότερο απορρυπαντικό από τη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία του. Αντίθετα, όχι μόνο καταναλώνεις απορρυπαντικό χωρίς λόγο, αλλά και αυξάνεις τον κίνδυνο να εμφανίσεις αλλεργική αντίδραση μόλις τα υφάσματα έρθουν σε επαφή με το δέρμα σου. Επίσης, αν χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν σε σκόνη, είναι πολύ πιθανό να εντοπίσεις ίχνη από κόκκους πάνω στα ρούχα σου, τα οποία συνεπώς ίσως χρειαστεί να ξαναπλύνεις, λέει η Rapincoun.
Η υπερδοσολογία απορρυπαντικού (και μαλακτικού) επιβαρύνει επίσης και το πλυντήριο, καθώς τα υπολείμματά του συγκεντρώνονται στις σωληνώσεις της συσκευής. Η συνέπεια είναι ο καθαρισμός των ρούχων σου να μην είναι πλέον τόσο “βαθύς”, ενώ με το φράξιμο των σωληνώσεων είναι πιθανό και το πλυντήριο να εμφανίσει βλάβη.
Αν πάλι κάποιο ρούχο σου έχει έναν “επίμονο” λεκέ, σχεδόν σε όλες τις συσκευασίες απορρυπαντικών υπάρχουν συμβουλές για την προεργασία που μπορείς να κάνεις, ώστε να είσαι σίγουρος πως θα καθαρισθεί. Πρακτικά, η συμβουλή είναι να εφαρμόσεις τοπικά λίγη ποσότητα απορρυπαντικού και να το τρίψεις μαλακά, πριν το βάλεις στον κάδο.
Δεν διαχωρίζεις τα ρούχα
Θα πρέπει πάντοτε να ξεχωρίζεις τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια σου, με βάση τη θερμοκρασία πλύσης τους και το είδος του υφάσματος – πληροφορίες που θα βρεις στα ταμπελάκια τους. Έτσι, θα οργανώνεις τις μπουγάδες ανάλογα με τα προγράμματα του πλυντηρίου σου – π.χ. “μεταξωτά” ή “έγχρωμα”.
Πολλά μοντέλα διαθέτουν πρόγραμμα για “ανάμεικτα” υφάσματα, ενώ τελευταία έχουν εμφανισθεί πλυντήρια με “κύκλους” για όλα τα υφάσματα (δηλαδή ανεξάρτητα από το χρώμα τους, το είδος του υφάσματος και τη θερμοκρασία πλύσης), όπως τα Hoover All-in-One. Ωστόσο, αν το πλυντήριό σου δεν έχει τέτοιο πρόγραμμα, καλό είναι να είσαι διπλά προσεκτικός όταν πρόκειται να πλύνεις ένα καινούριο χρωματιστό ρούχο. Για να ελέγξεις αν ξεβάφει ή όχι, μούσκεψε μία μικρή περιοχή του που δεν φαίνεται όταν το φοράς (π.χ. εσωτερική ραφή) και σιδέρωσε την πάνω σε ένα κομμάτι μικρού λευκού υφάσματος. Αν δεις στάμπες χρώματος πάνω στο ύφασμα, τότε αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει να το πλύνεις με άλλα ρούχα.
Αγνοείς τις ετικέτες
Η αγνόηση των ετικετών φροντίδας στα ρούχα μπορεί να οδηγήσει σε φθαρμένα υφάσματα. Διάφορα υλικά απαιτούν συγκεκριμένες οδηγίες πλύσης, όπως η θερμοκρασία του νερού και ο τύπος του κύκλου πλύσης. Αγνοώντας αυτές τις οδηγίες, μπορεί να προκληθεί συρρίκνωση, ξεθώριασμα των χρωμάτων και αδυνάτισμα του υφάσματος. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κοιτάμε πάντα τις ετικέτες του κάθε ρούχου ώστε να το προστατεύουμε κατάλληλα.
Υπερφορτώνεις το πλυντήριο
Σε κάθε πλύσιμο, θα πρέπει να φροντίζεις το βάρος των ρούχων να μην ξεπερνά τον μέγιστο αριθμό κιλών που αναφέρει στις οδηγίες ο κατασκευαστής της συσκευής σου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ρούχα σου δεν θα καθαρισθούν στην εντέλεια – κάτι που ενδεχομένως θα καταλάβεις από τη μυρωδιά, μόλις ανοίξεις την “πόρτα”. Επίσης, λόγω του υπερβολικού βάρους, είναι πιθανό να καταστρέψεις το μηχανισμό που στηρίζει και περιστρέφει τον κάδο.
Αφήνεις τα πλυμένα ρούχα στον κάδο
Όσο πιο μεγάλη υγρασία αναπτύσσεται στο εσωτερικό του πλυντηρίου, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθούν βακτήρια. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δεν πρέπει να αφήνεις τα φρεσκοπλυμμένα (και επομένως υγρά) ρούχα σου στον κάδο, πέρα από το ότι θα τσαλακωθούν και θα γεμίσουν ζάρες.