Ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, κυρίως στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με το BBC Verify, η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 94 ομήρους, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί.
Παρά τη συμφωνία, οι επιθέσεις συνεχίζονται. Χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν τον θάνατο 20 ακόμη ανθρώπων στη Γάζα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της περιοχής. Ειδικότερα, 18 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην πόλη της Γάζας και δύο στη Χαν Γιούνις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης, Μαχμούντ Μπασάλ.
Seeing children celebrate the Gaza ceasefire makes all the protesting worth it for the last 14 months 🥹. We are with you until Palestine is free! 🫶🇵🇸🍉❤️#Gaza #Palestine#Israel #GazaGenocidepic.twitter.com/uXB8i6G93W
— Canadian Antifa 🇵🇸🇵🇸🍉 🇱🇧 (@Exposeisrael123) January 15, 2025
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, ενώ ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις του. Συνολικά, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν λόγο για 47 νεκρούς μέσα σε μία μέρα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.
Η συμφωνία, που χαιρετίστηκε από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, πυροδότησε αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις. Στη Γάζα, όπου ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα την ανακοίνωση. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως αυτός ο εφιάλτης φτάνει στο τέλος του», είπε η Ράντα Σάμι, κάτοικος της περιοχής. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αντίστοιχα, στο Τελ Αβίβ, Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την ελπίδα τους ότι όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν σύντομα.
Τα έγγραφα της συμφωνίας
The agreement. pic.twitter.com/QaHrJDc2N1
— Hamdah Salhut (@hamdahsalhut) January 15, 2025
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, ανέφερε ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας, που προβλέπει την απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων, θα ξεκινήσει την Κυριακή. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει αρκετούς Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν, επίσης, τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από κατοικημένες περιοχές και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον πληθυσμό, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως η συμφωνία πρέπει να αποτελέσει βάση για πολιτική λύση.
Παρά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, παραμένουν ερωτήματα για το μέλλον της Γάζας, όπου η Χαμάς συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο. Η συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αλλά το πολιτικό μέλλον της περιοχής και η ανοικοδόμησή της παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Gazans take to the streets to celebrate a long-awaited cease-fire, marking a moment of relief after 465 days of genocide ⤵️ pic.twitter.com/X76pE52KLG
— Anadolu English (@anadoluagency) January 15, 2025
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς
Τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για τη Γάζα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters:
- Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς.
- Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650, στο πλαίσιο ανταλλαγής με 33 ομήρους.
- Το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστινίους για κάθε ισραηλινό όμηρο και 50 για κάθε Ισραηλινό ένστολο που κρατείται από τη Χαμάς.
- Η συμφωνία προβλέπει 600 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας καθημερινά στη Γάζα, εκ των οποίων τα 300 θα μεταφέρουν καύσιμα.
- Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της εκεχειρίας το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του από την κεντρική Γάζα ενώ εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέφουν στα βόρεια του θύλακα
- Κατά την πρώτη φάση θα υπάρξει μείωση των ισραηλινών δυνάμεων από τον αποκαλούμενο διάδρομο της Φιλαδέλφεια στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ η πλήρης απόσυρση δεν πρέπει να καθυστερήσει παραπάνω από 50 ημέρες
- Κατά την τρίτη φάση της εκεχειρίας θα επιστραφούν τα λείψανα των ομήρων και παράλληλα η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη θα αναλάβουν την εποπτεία για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP