Οι σκύλοι δεν παίρνουν αγωγή μόνο για τη θεραπεία κάποιας ασθένειας, αλλά και για πρόληψη. Οι περισσότεροι κηδεμόνες δίνουν στο κατοικίδιό τους κάθε τρεις μήνες το χάπι για την εσωτερική αποπαρασίτωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.
Αν έχετε υιοθετήσει τον σκύλο από μικρή ηλικία, θα έχετε τη δυνατότητα να τον εκπαιδεύσετε σε πολλά πράγματα, από το grooming μέχρι μια σειρά εντολών που θα βοηθήσουν την καθημερινότητά σας.
Ο τρόπος καθορίζει τα πάντα
Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να ακούν μια ωραία κουβέντα, ένα θετικό σχόλιο, μια ενθαρρυντική συμβουλή. Έτσι ακριβώς λειτουργούν και οι σκύλοι, οι οποίοι έχουν ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση και έχουν ανάγκη την ανθρώπινη αποδοχή. Ένας από τους λόγους που απολαμβάνουν να εκπαιδεύονται είναι επειδή νιώθουν ότι ικανοποιούν τον κηδεμόνα τους, δημιουργώντας του μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό.
Η σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ ανθρώπου και σκύλου είναι μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. Ο τετράποδος πιστός φίλος ξέρει πως δεν κινδυνεύει όσο είναι μαζί με τον κηδεμόνα του, ότι θα ζήσουν μαζί ωραίες εμπειρίες, οι οποίες δεν θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες.
Η πιο απλή και καθημερινή απόδειξη είναι ότι τους δίνουμε λιχουδιές. Ένα κομμάτι μήλο, λίγο καρότο, ειδικά μπισκοτάκια, τα απολαμβάνουν είτε κάνουν κάτι που τους έχουμε ζητήσει -όπως το να περιμένουν πριν μπουν στο ασανσέρ- είτε επειδή απλά θέλουμε να τους δείξουμε την αγάπη μας.
Αν λοιπόν ο σκύλος έχει συνηθίσει στην, ας το πούμε απλά, καλή ζωή μαζί μας, τότε θα είναι πιο δεκτικός στο να δοκιμάσει πράγματα ή να βιώσει καταστάσεις για τις οποίες δεν είναι πολύ σίγουρος. Τέτοιες μπορεί να είναι το ταξίδι με το αυτοκίνητο, εξερεύνηση σε νέες διαδρομές σε ένα βουνό, μετακόμιση σε νέο σπίτι, κλπ. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις οι οποίες είναι πιο μόνιμες και συμβαίνουν τακτικά.
Η αποπαρασίτωση στον σκύλο
Μία από αυτές είναι η μηνιαία ρουτίνα για την αποπαρασίτωση με την αμπούλα και η τρίμηνη για την ενδοπαρασίτωση. Βέβαια, κάθε κτηνίατρος μπορεί να δώσει επιπλέον ή διαφορετική αγωγή, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του κάθε σκύλου ξεχωριστά. Η ενδοπαρασίτωση γίνεται για να προληφθεί η δημιουργία παρασίτων που ζουν στα όργανα του ζώου, όπως τους πνεύμονες. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να γίνει η διαδικασία αυτή είναι η παροχή χαπιού ανά τρεις μήνες.
Αρκετοί κηδεμόνες δεν καταφέρνουν να δώσουν το χάπι αυτό, πολύ απλά επειδή ο σκύλος μπορεί και το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα τρόφιμα και το φτύνει ή απλά δεν το ακουμπάει.
Συχνά λάθη που γίνονται όταν θέλετε να δώσετε χάπι στον σκύλο
– Τοποθετείτε το χάπι στο μπολ μαζί με την τροφή. Αν ήδη βαριέται την τροφή, ένα ξένο σώμα που δεν μυρίζει ελκυστικά, δύσκολα θα του δημιουργήσει την περιέργεια και την όρεξη να το δοκιμάσει.
– Δίνετε το χάπι στον σκύλο ενώ θέλει να βγει έξω για τουαλέτα. Ειδικά αν είναι νωρίς το πρωί, ο τετράποδος φίλος σας έχει στο μυαλό του να τρέξει στο πάρκο για να κάνει τις ανάγκες του. Όλοι οι σκύλοι είναι κάπως αναστατωμένοι το πρωί, ακριβώς όπως κι εμείς όταν ξυπνάμε και δεν έχουμε εκτελέσει την πρωινή μας ρουτίνα.
– Τον μαλώνετε επειδή δεν πλησιάζει ή δεν παίρνει το χάπι με την πρώτη προσπάθεια. Εδώ έρχονται να αποκτήσουν νόημα όσα αναφέραμε νωρίτερα. Δηλαδή, η μεταξύ σας καλή σχέση και η οικειότητα στο να τον ακουμπάτε στο πρόσωπο, θα τον πείσει πιο εύκολα να δοκιμάσει κάτι καινούριο, επειδή ακριβώς σας εμπιστεύεται. Αν όμως ξεχνάτε να τον επιβραβεύετε, να τον κερνάτε λιχουδιές και όλα αυτά που κάνουμε εμείς οι κηδεμόνες και εκείνος ενθουσιάζεται, τότε κι εκείνος θα είναι πιο διστακτικός.
– Μόλις έχει τελειώσει το πλουσιοπάροχο γεύμα του. Κι εσείς, αν μόλις σηκωθήκατε από το τραπέζι και νιώθετε πλήρεις από φαγητό, δύσκολα θα φάτε ένα τυράκι ακόμα ή λίγο ψωμί. Έτσι και ο σκύλος, που όσο λαίμαργος κι αν είναι, ίσως να χρειάζεται κάποια ώρα μέχρι να ξαναφάει κάτι με όρεξη.
– Έχει αρνητική εμπειρία από προηγούμενη φορά είτε από εσάς είτε από προηγούμενο κηδεμόνα όπου πιέστηκε με κάποιον τρόπο να πάρει το χάπι με το ζόρι.
Ο σίγουρος τρόπος για να πάρει ο σκύλος το χάπι του
Μέρες ή και εβδομάδες πριν έρθει η ημερομηνία για να δώσετε την προληπτική αγωγή για την αποπαρασίτωση, κάντε πρόβες και δοκιμές με διάφορες λιχουδιές. Ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:
– Δώστε κάτι που δεν έχει δοκιμάσει ως τώρα, όπως φυστικοβούτυρο χωρίς ξυλιτόλη ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και χωρίς ζάχαρη. Θα δείτε σε ποιο θα αντιδράσει με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Μέχρι να έρθει η μέρα που θα πάρει το χάπι, δώστε το άλλη μία φορά και σε μικρή ποσότητα για να είστε σίγουροι ότι του αρέσει. Με τέτοιες κρεμώδεις υφές, είναι πιο εύκολο να ανακατευτεί το χάπι.
– Μην δώσετε μία φέτα από τυρί ή γαλοπούλα, γιατί όταν ξετυλιχτεί, δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το χάπι. Προτιμήστε ένα στέρεο κομμάτι από ένα τέτοιο έδεσμα, στο οποίο θα μπορέσετε να τοποθετήσετε μέσα αυτό που πρέπει να πάρει ο σκύλος.
– Ρωτήστε τον κτηνίατρο αν μπορείτε να κόψετε το χάπι στη μέση. Λογικά θα το επιτρέψει.
– Τη μέρα που θα του δώσετε το χάπι, επιλέξτε μια ώρα όπου θα έχει πάει βόλτα και θα είναι λίγο πριν το γεύμα του, ώστε να είναι πεινασμένος.
– Πριν του δώσετε αυτό που θα έχετε επιλέξει ως την αγαπημένη του λιχουδιά με το χάπι, δώστε πρώτα μια μικρή μερίδα από αυτή, σκέτη.
– Μην βάλετε το χάπι μέσα στη λιχουδιά μπροστά του, γιατί μπορεί να το δει ή να το θυμάται από κάποια επίσκεψη στον κτηνίατρο.
– Αν είναι όλα καλά με τον σκύλο, θα την φάει πρόθυμα, οπότε είστε έτοιμοι για να του δώσετε το “πακετάκι” με τη λιχουδιά και το χάπι. Προσπαθήστε να μη δώσετε μεγάλη ποσότητα, ούτε και πολύ μικρή. Λίγο περισσότερο από μία μπουκιά για να το φάει γρήγορα και χωρίς να το σκεφτεί πολύ.
– Όταν το καταφέρει πείτε του ένα γενναιόδωρο “μπράβο” και δώστε ραντεβού για την ίδια διαδικασία σε 3 μήνες ξανά.
Φυσικά, μπορείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει ο σκύλος το χάπι του και οποιαδήποτε άλλη αγωγή θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η εμπειρία του γιατρού, σε συνδυασμό με το ότι έχει την εικόνα του ιστορικού της υγείας του σκύλου σας, είναι ικανά να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές.