Νέες μειώσεις άμεσων φόρων στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η μεσαία τάξη, «κούρεμα» προμηθειών που επιβάλλονται στις τραπεζικές συναλλαγές και αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα που αναμένεται να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα (15/12) από το βήμα της Βουλής για τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έχει ήδη δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλοντας μειώσεις φορολογικών συντελεστών με όπλο τα έξτρα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι μειώσεις στους άμεσους φόρους και τα μεσαία εισοδήματα με τον υπουργό να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ανακοίνωσης των νέων φορο-ελαφρύνσεων το Σεπτέμβριο του 2025.
Μειώσεις φορολογικών συντελεστών
Η κυβέρνηση επαναπροσεγγίζει τη μεσαία τάξη αναζητώντας μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, αντίδοτο στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα την άνοιξη του 2027 περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα εισοδήματα των 20.000 – 40.000 ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:
- Μείωση του συντελεστή στο κλιμάκιο από 10.001 έως 20.000 ευρώ ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο 22%. Αν για παράδειγμα ο συντελεστής στο κλιμάκιο από 10.001 έως 20.000 ευρώ μειωνόταν στο 15% από 22%, αυτό θα σήμαινε μείωση του φόρου κλιμακίου από τα 2.200 ευρώ στα 1.500 ευρώ οδηγώντας σε έμμεση αύξηση αποδοχών κατά 50 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με τους 14 μισθούς.
- Επανασχεδιασμό της φορολογικής κλίμακας με προσθήκη νέων ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών που θα στοχεύουν στην ελάφρυνση των φορολογούμενων με εισοδήματα μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν το 2020 στη φορολογική κλίμακα ευνόησαν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς με την εφαρμογή του συντελεστή9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος τους είχαν ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ η ελάφρυνση ήταν μόλις 17 ευρώ ετησίως.
- Αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
Στο νέο κύκλο φοροελαφρύνσεων θα περιλαμβάνεται και το «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και σταδιακή κατάργησή τους τα επόμενα έτη με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα κλπ.
«Κλειδί» τα έσοδα από φοροδιαφυγή
Προϋπόθεση για το νέο κύκλο φορολογικών ελαφρύνσεων είναι να βεβαιωθεί η επίτευξη μόνιμης αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εκτιμά ότι ο στόχος για μόνιμα έσοδα ύψους 2,5 δις. ευρώ από την περιστολή της φοροδιαφυγή θα επιτευχθεί πολύ πριν από το 2027.
πηγη: Newsbeast