Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει για πρώτη φορά προδιαγραφές ασφαλείας, υγιεινής και ποιότητας για τα ακίνητα αυτά. Στόχος είναι η εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία και η αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα.
Με βάση τις αλλαγές, όποιος επιθυμεί να εκμισθώνει το ακίνητό του για βραχυχρόνια διαμονή θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, τα ακίνητα θα πρέπει να έχουν:
• Ασφάλιση αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα, ώστε να καλύπτονται περιπτώσεις όπως ένας τραυματισμός μέσα στο σπίτι.
• Πιστοποιητικό από ηλεκτρολόγο για την ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
• Πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, όπως ισχύει ήδη σε πολλά ξενοδοχεία.
• Οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, π.χ. για την αστυνομία ή το ΕΚΑΒ.
• Φυσικό φωτισμό και αερισμό, ώστε οι χώροι να είναι κατάλληλοι για διαβίωση.
Επιπλέον, θα απαιτείται να είναι καθαρά και να διαθέτουν υπηρεσίες όπως βασική απολύμανση ή μυοκτονία. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος που νοικιάζεται στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να αποδεικνύει ότι γίνεται τακτικός έλεγχος για έντομα ή ποντίκια.
Αυτοί οι κανόνες έρχονται να καλύψουν ένα κενό, αφού μέχρι τώρα το μόνο που ρυθμιζόταν ήταν η φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τώρα, το υπουργείο Τουρισμού θα αποκτήσει αρμοδιότητες για τον έλεγχο αυτών των προδιαγραφών, ενώ θα επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο εισάγει ένα σύστημα κατάταξης για τα ακίνητα, παρόμοιο με τα αστέρια που έχουν τα ξενοδοχεία, με βάση κριτήρια όπως η βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι ακίνητα που έχουν πιο πράσινες πρακτικές, όπως εξοικονόμηση ενέργειας ή ανακύκλωση, μπορεί να κατατάσσονται πιο ψηλά.