Με υγειονομικά πρωτόκολλα και αυστηρές οδηγίες, ανοίγουν αύριο Δευτέρα, οι πύλες της χώρας, προκειμένου να υποδεχτεί το πρώτο κύμα τουριστών.
Το σήμα εκκίνησης της πρωτόγνωρης και διαφορετικής από άλλες χρονιές, τουριστικής σεζόν, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σαντορίνη μιλώντας για ένα «καλά υπολογισμένο ρίσκο» και ανάγοντας ως στόχο να λειτουργήσει ο τουρισμός με όρους υγειονομικής ασφάλειας.
Κατά γενική ομολογία η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι δύσκολη και η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA, εργάζεται εντακτικά «για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα».
O τουρισμός καλύπτει περίπου το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από 1/4 των θέσεων εργασίας, ενώ ιστορικά η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι κύριες αγορές προσέλκυσης τουριστών, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, ενώ οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η υποδοχή τουριστών πρέπει να γίνει με απόλυτη προσοχή, αφού, εφόσον δεν τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας κινδυνεύουμε με δεύτερο κύμα έξαρσης του φονικού ιού, σύμφωνα με το in.gr.
Ανοίγουν τα αεροδρόμια
Την έναρξη του τουρισμού θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα των αεροδρομίων από αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο δεν σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, αυξάνονται οι πτήσεις εξωτερικού.
Από σήμερα 15 Ιουνίου και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από αύριο 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.
Η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.
Οι έλεγχοι
Στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που θα διεξάγονται, στις αφίξεις στα αεροδρόμια μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ, ενώ θα γίνεται και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση που το τεστ βρεθεί θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.
Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα πραγματοποιούνται τεστ σε όλους σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε 1 ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ βρεθεί θετικό, ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα.
Από 1η Ιουλίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί
Από την 1η Ιουλίου και μετά επιτρέπονται οι αεροπορικές αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρχει συνδιαμόρφωση της πρότασης της Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.
Για τις χερσαίες αφίξεις, από την 1η Ιουλίου γίνεται λόγος για άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ενώ θα υπάρξει επανεξέταση έως τις 30/6 για την Τουρκία.
Για τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.
Οι κανόνες
Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι:
- Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο στο αεροδρόμιο- ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου. Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι, επίσης, υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
- Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό), τα οποία χρησιμοποιούν καθόλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων, ενώ θα γίνονται, επίσης, τακτικά ηχητικές ανακοινώσεις. - Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
- Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη. Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
- Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
- Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.
ΑμεΑ
Για τους επιβάτες ΑμεΑ τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από την Covid-19 για τους επιβάτες.
Τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα
Η γη των γαλαζοπράσινων νερών, των νησιών και των μαγευτικών παραλιών τα έχει πάει καλύτερα στην διαχείριση της κρίσης από ανταγωνιστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία», αναφέρει το Bloomberg για το άνοιγμα του τουρισμού στην χώρα μας , και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε διεθνή εύσημα για την ανταπόκρισή της στην πανδημία του κοροναϊού, προχωρώντας γρήγορα σε lockdown και διατηρώντας τις απώλειες κάτω από 200. Αλλά, εάν η χώρα έχει κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας, πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να κερδίσει χρήματα από αυτή την επιτυχία. Και με αυτόν τον τρόπο έρχεται το στοίχημα για τον τουρισμό, την ψυχή της οικονομίας».
Το Bloomberg, περιγράφει το άνοιγμα του τουρισμού, ως ένα καθοριστικής σημασίας βήμα στη μάχη της Ελλάδας κατά του νέου κοροναϊού, υπογραμμίζοντας ότι πολλές ακόμη χώρες θα έχουν στραμμένες το βλέμμα στη χώρα μας για να παρακολουθούν στενά το πώς το «καλά υπολογισμένο ρίσκο», κατά τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, θα εξελιχθεί.
Το ερώτημα είναι αν η ροή των τουριστών θα τροφοδοτήσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ακόμη ένα δαπανηρό lockdown», αναφέρει το Bloomberg.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμβουλος της κυβέρνησης για τον κορoναϊό, αναγνωρίζει την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων, ακόμη και αν όλοι έπρεπε να κάνουν τεστ για τον ιό πριν από την άφιξη τους.
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μείνουν σε ένα γυάλινο βάζο», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η δουλειά μας είναι να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».
Το χειρότερο σενάριο
Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στο χειρότερο σενάριο για το καλοκαίρι που είναι «να έχουμε πολλές εστίες συρροής κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, που θα αναγκάσουν την Πολιτεία να επιβάλει πολλά τοπικά lockdowns και θα επιφέρουν αύξηση των νοσηλευόμενων ή διασωληνωμένων ασθενών ή και των θανάτων.
Στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως να επιβληθούν νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Στο καλύτερο σενάριο θα έχουμε σποραδικά κρούσματα ανά τη χώρα που θα τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά οι τοπικές δομές Υγείας» τόνισε ο κ. Σύψας.
Η Ελλάδα στο πάνθεον του success story
«Η Ελλάδα στο πάνθεον των success stories του COVID19», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ του CNN για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, το οποίο φιλοξενεί και συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη.
Ο κ. Μητσοτάκης, είχε την ευκαιρία να περιγράψει τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες συγκράτησαν τη διασπορά του κοροναϊού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά και την προετοιμασία που έχει κάνει η Ελλάδα ώστε να ανοίξει τις πύλες της σε επισκέπτες, δίχως εκπτώσεις στην υγειονομική προστασία.
Ανοίγοντας την εκπομπή GPS, την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, o αναλυτής του CNN υπογράμμισε «ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που κατάφεραν να έχουν τόσο χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της Ελλάδας στην τουριστική αγορά τόνισε ότι η χώρα μας μελέτησε προσεκτικά χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό, ώστε να αποτιμήσει αντικειμενικά κάθε ενδεχόμενο:
«Τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ», είπε χαρακτηριστικά.
Επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι
«Επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι και τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας τέλος στην αγωνία 700.000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Δίνουμε πίσω σε εκατομμύρια τουρίστες το δικαίωμα στο ελληνικό καλοκαίρι. Κανείς δεν είχε βιώσει στο παρελθόν κάποια τέτοια δοκιμασία και δεν είχε βρεθεί ενώπιον της ευθύνης να γυρίσει το κλειδί του τουρισμού στη χώρα μας. Της εθνικής μηχανής του τουρισμού. Ποτέ πρίν δεν είχαν αξιοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες της χώρας σε τέτοια έκταση, με έμφαση την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Σαντορίνη σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι μονόδρομος, αλλά, ταυτόχρονα, είναι και μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Η δυναμική που διαθέτει η χώρα, ως τουριστικός προορισμός, εξακολουθεί να είναι ισχυρή» δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι «κάνουμε μια νέα αρχή ξεκινώντας βέβαια από χαμηλή βάση γιατί είναι δεδομένο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».
Νωρίς για συμπεράσματα
Η κλίμακα της καθόδου είναι τεράστια. Συνολικά, αν υπήρχαν 100 αιτήματα από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού την αντίστοιχη περσινή στιγμή, τώρα αυτά δεν ξεπερνούν τα 12, σύμφωνα με τον Λύσανδρο Τσιλίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA). Όπως είπε στο Bloomberg: «Υπάρχει σταδιακή εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά σε πολύ χαμηλό ρυθμό παγκοσμίως» αναφέρει και εξηγεί «πως ο φόβος για τον ιό υπάρχει και ο φόβος αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει πως «είναι πολύ νωρίς να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αλλά σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια». «Στόχος μας είναι να μην έχουμε μία άδεια περίοδο 18 μηνών πριν από τη σεζόν του 2021. Ετοιμάζουμε τα ξενοδοχεία και παραμένουμε αισιόδοξοι και υπεύθυνοι» συμπληρώνει.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Φρανσουά Χέισμπουργκ, πρώην αξιωματούχου της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο success story της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντιλήφθηκε την απειλή γρήγορα όταν είδε τι συνέβαινε στη γειτονική Ιταλία, βάζοντας την Ελλάδα σε lockdown ακόμη και πριν αντιδράσει η Ρώμη, είπε ο Χάισμπεργκ.
«Όταν κάποιος σκέφτονταν την Ελλάδα του έρχονταν στο μυαλό ένα υπερχρεωμένο κράτος. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτήν την εικόνα – και τα κατάφεραν». Ο Κ. Μητσοτάκης «βρήκε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή», λέγοντας «έχουμε βιώσει χειρότερες κρίσεις από αυτήν»», είπε ο Χέισμπουργκ.