Στις μεταβολές του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς μετά και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναφέρθηκαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς στις παρεμβάσεις τους στη χθεσινή εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» κάνοντας λόγο για μια βαθιά ευρωπαϊκή κρίση που απαιτεί επαγρύπνηση και επιστροφή στις έννοιες της εθνικής ταυτότητας, της παράδοσης και του πολιτισμού.
Και οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ εστίασαν στην κρίση του πολιτικού συστήματος και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, εξηγώντας γιατί οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην τελευταία εκλογική διαδικασία επιλέγοντας την αποχή και κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την ανάγκη αναθεώρησης κεντρικών πολιτικών επιλογών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
«Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη» επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε: «Έστω την ύστατη αυτή ώρα, η Ευρώπη καλείται να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να βρει την δύναμη να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα προς την ολοκλήρωσή της. Σε μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική που θα θωρακίζει τα σύνορά της, στη χειραφέτησή της από κάθε μορφή γεωπολιτικής εξάρτησης, στην αμοιβαιοποίηση των κινδύνων από οικονομικές κρίσεις».
«Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι»
Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι «πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάει προς την πολιτική απομόνωση ή την πολιτική ολοκλήρωση», εξηγώντας ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ενίσχυσε τις πολιτικές δυνάμεις που υπεραμύνθηκαν της ταυτότητας, ατομικής, εθνικής κι ευρωπαϊκής.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές η Woke Ευρώπη, η Ευρώπη της αθρόας λαθρομετανάστευσης, της ακατανόητης ενεργειακής πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας, της διατροφικής κρίσης, της λογοκρισίας, και της κοινωνικής αποδιοργάνωσης, γεγονός που – όπως είπε- προκάλεσε μια ευρωπαϊκή στροφή προς τα Δεξιά. Έθεσε ένα κομβικό ερώτημα για τη νέα Ευρωπαϊκή ηγεσία: Θα επιστρέψει η Ευρώπη στις ρίζες της, όπως αποφάσισαν οι λαοί της, ή θα συνεχιστεί η αποδόμηση ενάντια στη βούληση των εθνών της;
Προβληματισμός για τα ελληνοτουρκικά
Ηχηρές ήταν οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένου ότι βρίσκονται σε φάση ύφεσης με τον διάλογο να συνεχίζεται από πλευράς της κυβέρνησης και την ελληνική πλευρά να διαμηνύει ότι δεν είμαστε αφελείς. «Η όποια συγκυριακή ύφεση στην ρητορική και τις έμπρακτες προκλήσεις, υπαγορευόμενη από πρόσκαιρες σκοπιμότητες, δεν πρέπει να συσκοτίζουν την αλήθεια» επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή και ευθέως απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου και για αυτό κάλεσε την ελληνική διπλωματία να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Με μεγαλύτερη ένταση ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει, άμεσα, την αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα να αναθεωρήσει πλήρως την … «φιλία» με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές στην πράξη ότι δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν φοβόμαστε.
πηγη;Newsbeast