Τετάρτη 15/01/2025

Την Παρασκευή η 2η Ημερίδα σε θέματα Ισότητας των Φύλων στην Επιστήμη των Η/Υ

Η 2η Ημερίδα σε θέματα Ισότητας των Φύλων στην Επιστήμη των Η/Υ (2nd Summit on Gender Equality in Computing -https://www.ics.forth.gr/gec2020/), η οποία διοργανώνεται από το Ελληνικό Παράρτημα της Association for Computer Machinery-Women (ACM-W), με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020. Η ημερίδα στοχεύει στην προώθηση της ισότητας των φύλων στο Επιστημονικό Πεδίο της Επιστήμης των Η/Υ, καθώς και στην ισότιμη ενθάρρυνση επαγγελματιών (ανεξαρτήτως φύλου), ώστε να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στο χώρο αυτό.

Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων (προσκεκλημένες ομιλίες, σεμινάρια, πάνελ και διάφορες άλλες συνόδους), οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και για σημαντικά επιτεύγματα στην Επιστήμη των Η/Υ, αποκτώντας παράλληλα κίνητρα ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στον επαγγελματικό αυτό χώρο.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας θα ξεκινήσει με το Σεμινάριο (workshop) “Red threads, choices and the ‘good’ academic life” από την Prof. Geraldine Fitzpatrick, Ηead of the Human Computer Interaction Group, TU Wien Informatics, Austria. To σεμινάριο αποσκοπεί στη διερεύνηση επιτυχημένων πρακτικών και στρατηγικών για την πιο εύκολη επίτευξη των επαγγελματικών στόχων και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων στην πορεία προς την επαγγελματική επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί επίσης μια σειρά τριών ομιλιών από διεθνούς φήμης Καθηγήτριες/ητές σε θέματα αιχμής στην Επιστήμη:

● Anastasia Ailamaki, Professor of Computer and Communication Sciences, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Switzerland

● Stratos Idreos, Professor of Computer Science, Harvard University, USA

● Liuba Shrira, Professor of Computer Science, Brandeis University, USA

Στα πλαίσια της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί επιπρόσθετα ένα πάνελ με τίτλο “Is Artificial Intelligence gendered?” Το πάνελ αποσκοπεί στη διερεύνηση της επιρροής που έχει (ή θα μπορούσε να έχει) η μηχανική μάθηση και οι τεχνολογίες που διέπονται από αυτή, σε θέματα ισότητας των φύλων στην Επιστήμη. Το πάνελ θα συντονίσει η Γεωργία Κούτρικα, Ταμίας του Παραρτήματος, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Ως μέλη του πάνελ συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό:

● Vicky Charisi, Joint Research Centre, European Commission

● George Giannakopoulos, NCSR “Demokritos”

● Manolis Koubarakis, National and Kapodistrian University of Athens

● Irene Ntoutsi, Ludwig-Maximilians-Universitat Munich

Τέλος, η ημερίδα θα φιλοξενήσει μια σύνοδο στην οποία σημαντικά στελέχη από μεγάλες εταιρείες στον χώρο θα μοιραστούν με τις/τους συμμετέχουσες/όντες τις εμπειρίες τους από την επαγγελματική τους ζωή, και θα τις/τους φέρουν σε επαφή με βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους. Συγκεκριμένα, στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν οι εξής ομιλήτριες:

● Katerina Kalimeri, Cloud Security Lead, Oracle

● Sofia Tsekeridou, Senior Research and Innovation Manager, INTRASOFT International

● Ilianna Kollia, Senior Data Scientist / Cognitive Computing Expert, IBM

● Marily Nika, Machine Learning Product Manager, Google

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.ics. forth.gr/gec2020/
Ελληνικό Παράρτημα της ACM-W
Το Ελληνικό Παράρτημα της Association for Computing Machinery-Women (ACM-W) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018 από 43 ιδρυτικά μέλη, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες γυναίκες ακαδημαϊκοί σε Τμήματα Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Ο σκοπός του Παραρτήματος είναι η παροχή εξίσου ισχυρών κινήτρων στις γυναίκες και στους άνδρες για να ακολουθήσουν σπουδές και καριέρα στην Επιστήμη των Υπολογιστών (ή σε σχετικές με την Πληροφορική επιστήμες), καθώς και για να επιτύχουν και να αριστεύσουν στο επάγγελμά τους (εφόσον επιλέξουν να εργαστούν στο χώρο αυτό). Επίσης, το Παράρτημα αποσκοπεί στη δημιουργία συνδέσμων μεταξύ επαγγελματιών στο χώρο της Πληροφορικής, στην ενημέρωσή τους για τις τρέχουσες εξελίξεις και τα τρέχοντα επιτεύγματα στην Επιστήμη, καθώς και στην υποστήριξή τους ώστε να προοδεύσουν στην εργασιακή τους ζωή και να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία. Οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους κινούνται οι δράσεις που οργανώνει το Παράρτημα είναι οι εξής:
Άξονας 1: Μείωση δυσαναλογιών (όσον αφορά στο φύλο) στην πρόσβαση στα επιστημονικά και ερευνητικά μέτωπα της Επιστήμης μας.
Άξονας 2: Ενθάρρυνση των επαγγελματιών και ειδικών του χώρου (τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών) να επιτύχουν τους εργασιακούς τους στόχους και να αξιοποιήσουν τη δυναμική και τα προσόντα τους σε «ψηφιακά» επαγγέλματα.
Άξονας 3: Η ισότιμη και χωρίς φυλετικές διακρίσεις αναγνώριση και διάχυση των επιτευγμάτων των επαγγελματιών και ειδικών στον τομέα αυτό.
Μεταξύ άλλων δράσεων, το Παράρτημα οργανώνει κάθε χρόνο το Summit on Gender Equality (GEC).
Συντονιστική Επιτροπή Παραρτήματος
• Παναγιώτα Φατούρου, Πρόεδρος (Chair), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης & Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
• Μαρία Ρούσσου, Αντιπρόεδρος (Vice-chair), Επίκουρη Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Γεωργία Κούτρικα, Ταμίας (Treasurer), Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ