Σάββατο 28/12/2024

Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα του φτιάχνοντας αλοιφή από τροπικό φυτό

Ένας ουρακοτάγκος φαίνεται πως θεράπευσε μόνος του την πληγή του με «φάρμακο» που βρήκε από ένα τροπικό φυτό.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς ορισμένα ζώα, όπως ο ουρακοτάγκος, προσπαθούν να απαλύνουν τις πληγές τους με γιατρικά που βρίσκονται στη φύση, ανέφεραν επιστήμονες την Πέμπτη (02.05.2024).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τον Ράκους να μαδάει και να μασάει φύλλα ενός φυτού με θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής.

Ο αρσενικός ουρακοτάγκος χρησιμοποίησε στη συνέχεια τα δάχτυλά του για να εφαρμόσει τους χυμούς του φυτού στο τραύμα που είχε στο δεξί μάγουλο. Στη συνέχεια, πίεσε το μασημένο φυτό για να καλύψει την ανοιχτή πληγή σαν αυτοσχέδιος επίδεσμος, όπως γράφει η μελέτη στο Scientific Reports.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταγράψει διάφορα είδη μεγάλων πιθήκων να αναζητούν “φάρμακα” στα δάση για να θεραπευτούν, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν δει ακόμη ένα ζώο να αυτοθεραπεύεται με αυτόν τον τρόπο.

Ο Rakus με το τραύμα και στην κάτω φωτογραφία η πληγή έχει κλείσει

“Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε ένα άγριο ζώο να εφαρμόζει ένα αρκετά ισχυρό «θεραπευτικό» φυτό απευθείας σε μια πληγή”, δήλωσε η Isabelle Laumer, βιολόγος στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Συμπεριφορά των Ζώων στο Konstanz της Γερμανίας.

Η ενδιαφέρουσα συμπεριφορά του ουρακοτάγκου καταγράφηκε το 2022 από τον Ulil Azhari, ερευνητή πεδίου στο πρόγραμμα Suaq στο Medan της Ινδονησίας. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η πληγή του ζώου έκλεισε μέσα σε ένα μήνα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ουρακοτάγκους στο Εθνικό Πάρκο Gunung Leuser της Ινδονησίας από το 1994, αλλά δεν είχαν δει προηγουμένως αυτή τη συμπεριφορά.

Είναι πιθανό ο Rakus να έμαθε την τεχνική από άλλους ουρακοτάγκους που ζουν έξω από το πάρκο και μακριά από τον καθημερινό έλεγχο των επιστημόνων, δήλωσε η επιστήμονας Caroline Schuppli.

Ο Rakus γεννήθηκε και έζησε ως ανήλικος εκτός της περιοχής μελέτης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ουρακοτάγκος τραυματίστηκε σε καυγά με άλλο ζώο. Δεν είναι γνωστό αν ο Rakus είχε αντιμετωπίσει νωρίτερα άλλα τραύματα.

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει στο παρελθόν άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά να χρησιμοποιούν φυτά για να θεραπεύονται.

Οι ουραγκοτάγκοι της Βόρνεας έτριβαν τον εαυτό τους με χυμούς από ένα φαρμακευτικό φυτό, πιθανώς για να μειώσουν τους πόνους του σώματος ή να διώξουν τα παράσιτα.

Χιμπατζήδες σε πολλές τοποθεσίες μασούν τους βλαστούς φυτών με πικρή γεύση για να καταπραΰνουν το στομάχι τους. Οι γορίλες, οι χιμπαντζήδες και οι μπονόμπο καταπίνουν ολόκληρα τραχιά φύλλα για να απαλλαγούν από τα παράσιτα του στομάχου.

“Αν αυτή η συμπεριφορά υπάρχει σε μερικούς από τους πιο κοντινούς ζωντανούς συγγενείς μας, τι θα μπορούσε να μας πει αυτό για το πώς εξελίχθηκε αρχικά η ιατρική;” δήλωσε η Tara Stoinski, πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του μη κερδοσκοπικού Dian Fossey Gorilla Fund.

Πηγή: associated press

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ