Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το σήμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για αυτό το «ευαίσθητο» θέμα, όπως είχε προαναγγείλει, ενώ το βασικό ερώτημα στο οποίο αναμένεται να κληθεί να απαντήσει είναι ο χρόνος κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει το νομοσχέδιο από το συρτάρι, είναι οι αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δεδομένου ότι ο αριθμός όσων έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το ψηφίσουν και όσων διατυπώνουν επιφυλάξεις, είναι μετρήσιμος αριθμητικά και πολιτικά.
Αν και εφόσον η… «χαρτογράφηση» δείξει ότι μετά τις «ζυμώσεις» περιορίζονται οι αντιδράσεις, τότε εξετάζεται το νομοσχέδιο να κατατεθεί και να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.
Στο «τραπέζι» εισηγήσεις για… «απουσίες» από την ψηφοφορία στη Βουλή
Όσο πιο κοντά έρθει το νομοσχέδιο στις ευρωεκλογές τόσο μεγαλύτερη η πολιτική ζημία είναι η εκτίμηση σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς.
Υπό αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι το καταλληλότερο timing είναι η ισότητα στον γάμο να γίνει νόμος του κράτους άμεσα, αλλιώς να μετατεθεί η ψήφιση του για μετά τις ευρωεκλογές.
Ως μια κίνηση «ματ» θα μπορούσε να είναι η… αποχή από την ψηφοφορία στη Βουλή δηλώνει «γαλάζιο» στέλεχος, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν θα καταγραφούν μεγάλες απώλειες ψήφων από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης. Η εισήγηση αυτή φέρεται να κερδίζει έδαφος σε σχέση με τη σκέψη για επιβολή κομματικής πειθαρχίας.
Το «μασάζ» στους διαφωνούντες έχει ήδη ξεκινήσει, με τις επαφές να τις έχουν αναλάβει ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και η Γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα.
Το «αγκάθι» για παρένθετη μητέρα
Παρ’ ότι νομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει θέμα αντισυνταγματικότητας (στη βάση της διάκρισης δικαιωμάτων) εφόσον δεν αναγνωριστεί και στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών το δικαίωμα απόκτησης παιδιού με παρένθετη μητέρα, ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι αμετακίνητος σε αυτό.
Ωστόσο, σήμερα στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα μπορούν να αναγνωριστούν στην Ελλάδα παιδιά που έχουν αποκτηθεί με παρένθετη μητέρα σε χώρες όπου η νομοθεσία το επιτρέπει.
«Πάντα βγαίνουμε ενωμένοι»
Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει κυρίως στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπάρξουν τόσες απώλειες ψήφων ώστε η αντιπολίτευση να προσάψει στην κυβέρνηση ότι δεν… «έπεισε» τους βουλευτές της και ότι η ισότητα στον γάμο γίνεται νόμος του κράτους με τη δική της συμβολή.
«Σαφώς μπορεί να ακούγονται διαφορετικές απόψεις και αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε ως Ν.Δ.. Στο τέλος όμως, όταν θα σηκωθούμε από το τραπέζι, θα βγούμε ενωμένοι. Πάντα βγαίνουμε ενωμένοι» δήλωσε η Γραμματέας της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα, τονίζοντας με έμφαση ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως με δικαιώματα των παιδιών, θα πρέπει στο Κοινοβούλιο να έχουν… «υπερκομματική διάσταση».
Επιμένουν στο «όχι»
Σε επίπεδο υπουργών, σταθερά επιμένει στο «όχι» ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραιτηθεί αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία.
Δημόσια κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης έχουν ταχθεί επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης, και οι βουλευτές: Κώστας Καραγκούνης, Θάνος Πλεύρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης και ‘Άννα Καραμανλή.
Δημόσια, επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου και Μακάριος Λαζαρίδης.
Προβληματισμένοι για την τελική στάση τους εμφανίζονται οι κ.κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος, Θεόδωρος Καράογλου κ.α..
Με το βλέμμα και στην Εκκλησία
Εκτός των εσωκομματικών αντιδράσεων, το βλέμμα είναι στραμμένο και προς την Εκκλησία, δεδομένης της επιρροής της στην κοινωνία και κατ’ επέκταση και στον πολιτικό κόσμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα περιμένει να ακούσει από τον πρωθυπουργό ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και μετά θα τοποθετηθεί.
Ωστόσο, παρά τη ψύχραιμη προσέγγιση του κ. Ιερώνυμου, είναι πολλοί οι ιεράρχες οι οποίοι εκφράζουν έντονες αντιδράσεις σε σχέση με οποιαδήποτε μεταβολή στο σημερινό νομοθετικό πλαίσιο.
«Ο γάμος είναι σχέση ανδρός και γυναικός. Τα ζητήματα που αφορούν στη σχέση των δύο ανθρώπων έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης» ήταν η τελευταία δημόσια αντίδραση Μητροπολίτη και συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου (TV 100).
πηγη:newsit.gr