Σάββατο 28/12/2024

Γιατί οι σκύλοι γλείφουν τις πληγές τους

Μια αρκετά κοινή συμπεριφορά των σκύλων είναι να γλείφουν ένα σημείο του σώματός τους το οποίο έχει τραυματιστεί.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένας σκύλος γλείφει τις πληγές του και θα προσπαθήσουμε να τους αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Επίσης, θα αναφερθούμε και σε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το σάλιο των σκύλων έχει θεραπευτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα οι πληγές να «κλείνουν» ευκολότερα.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η συμπεριφορά αυτή είναι ενστικτώδης και έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Τα περισσότερα ζώα, ανθρώπινα ή μη, έχουν την τάση να περιποιούνται τον εαυτό τους αν τραυματιστούν, για να αισθανθούν καλύτερα και να περιορίσουν κάπως τον πόνο.

Έτσι, λοιπόν, ένας λόγος που και οι σκύλοι γλείφουν την πληγή τους είναι για να ανακουφίσουν τον πόνο και την ενόχληση που νιώθουν. Μια πληγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, οπότε με το να τη γλείφουν απαλύνουν αυτήν τη δυσάρεστη αίσθηση. Μπορούμε να παρομοιάσουμε αυτή τη συμπεριφορά με μια δικιά μας, κατά την οποία τρίβουμε μια περιοχή του σώματός μας για να σταματήσουμε να πονάμε.

Κάποιες πληγές μπορεί να προκαλέσουν κνησμό καθώς επουλώνονται. Έτσι οι σκύλοι αρχίζουν να τις «περιποιούνται» για να ανακουφιστούν από τη φαγούρα.

Επιπλέον, οι πληγές είναι συχνά βρώμικες ή μολυσμένες. Επειδή οι σκύλοι δεν μπορούν να τις πλύνουν και να τις καθαρίσουν όπως οι άνθρωποι, χρησιμοποιούν όποιο μέσο έχουν διαθέσιμο. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι η γλώσσα τους.

Με το να γλείφουν μια πληγή, οι τετράποδοι φίλοι μας προσπαθούν να παρηγορήσουν και να ηρεμήσουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια εθιστική συμπεριφορά και ίσως να είναι αρκετά δύσκολο για ένα σκύλο να σταματήσει να γλείφει την περιοχή που έχει τραυματιστεί.

Πρέπει, όμως, να αφήνετε το σκύλο σας να γλείφει τις πληγές του; Έχει το σάλιο του θεραπευτικές ιδιότητες;

Η αλήθεια είναι ότι η πεποίθηση πως το σάλιο των σκύλων βοηθάει στο να επουλωθούν οι πληγές είναι ευρέως διαδεδομένη και την ακούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ξεκίνησε από την Αρχαία Αίγυπτο, μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και συνεχίζεται να πιστεύεται από πολλούς μέχρι σήμερα.

Ισχύει, όμως, αυτός ο ισχυρισμός; Και ναι και όχι!

Το σάλιο τόσο των σκύλων όσο και των ανθρώπων περιέχει ορισμένες ουσίες που βοηθούν στην επούλωση των πληγών. Γι’ αυτό το λόγο, οι πληγές στο στόμα τείνουν να επουλώνονται γρηγορότερα απ’ ότι εκείνες σε άλλα σημεία του σώματος.

Μια μελέτη του Menno Oudhoff από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, διαπίστωσε ότι το σάλιο περιέχει πρωτεΐνες – τις histatins – οι οποίες έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν λοιμώξεις και βοηθούν στην ταχύτερη ίαση των πληγών.

Ένας φαρμακοβιολόγος από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα νιτρώδη άλατα που περιέχονται στο σάλιο, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, διασπώνται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθάει στην προστασία των πληγών από πιθανές μολύνσεις.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το απαλό γλείψιμο μιας πληγής μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς και των υπολειμμάτων που επιβραδύνουν την ίαση και προκαλούν μόλυνση. Με τη γλώσσα απομακρύνονται τα περιττά σωματίδια τα οποία κολλάνε στο σάλιο, οπότε κατά κάποιον τρόπο καθαρίζεται η πληγή.

Επομένως, μπορεί το σάλιο να μολύνει μια πληγή;

Παρόλο που αναφέραμε τα παραπάνω πλεονεκτήματα, μπορεί να υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα και ένα από αυτά είναι η μόλυνση της πληγής.

Αυτό συμβαίνει γιατί στο στόμα των ζώων υπάρχουν διάφορα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές.

Το σάλιο των σκύλων είναι αποτελεσματικό μόνο σε ορισμένο τύπο βακτηρίων οπότε καλύτερα να μην του επιτρέπετε να γλείφει την πληγή του γιατί τελικά μπορεί να τη μολύνει.

Μάλιστα, μπορεί να ερεθίσει περισσότερο την πληγωμένη περιοχή ή και να προκαλέσει φλεγμονή. Μπορεί, επίσης, να «ανοίξει» πληγές που ήταν προηγουμένως «κλειστές» και να καθυστερήσει την επούλωση, ειδικά να υπάρχουν ράμματα στην περιοχή.

Λίγες είναι οι περιπτώσεις που θα πρέπει ένας σκύλος να γλείφει την πληγή του και γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να γλείφει τις πληγές του

Αν πρόκειται για μια μικρή πληγή, φροντίστε να την καθαρίσετε μόνοι σας και να την καλύψετε ώστε να μην μπορεί να τη γλείψει. Συνήθως, οι σκύλοι μετά τον καθαρισμό του τραύματός τους δεν προσπαθούν να το «περιποιηθούν» καθώς έχει «καλυφθεί» η μυρωδιά του φρέσκου αίματος, οπότε δε βρίσκουν κάτι το ενδιαφέρον.

Αν πρόκειται για μεγαλύτερη πληγή, καλό είναι να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.

Μια λύση που προτείνουν οι κτηνίατροι είναι ο κώνος, ειδικά μετά τις στειρώσεις. Ο κώνος εμποδίζει τους σκύλους να πειράζουν την τραυματισμένη ή χειρουργημένη περιοχή καθώς δεν είναι σε θέση να τη φτάσουν.

Τελευταίες σκέψεις

Οι σκύλοι, λοιπόν, γλείφουν τις πληγές τους για τους λόγους που αναφέραμε. Αν αυτό είναι δυνατό, μην τους επιτρέπετε να το κάνουν και απολυμάνετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια κτηνιάτρου την τραυματισμένη περιοχή. Βέβαια, ελπίζουμε να μη χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσετε και την παραμικρή γρατζουνιά αλλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε όσα περισσότερα γίνεται για την υγεία του σκύλου σας.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ