Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη με τη βοήθεια της ορμόνης ινσουλίνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή το σώμα δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει, τότε η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα και δημιουργεί προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον διαβήτη.
Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρόλα αυτά, οι σκύλοι και οι γάτες με διαβήτη είναι πιο συχνά μέσης ή μεγάλης ηλικίας. Η παχυσαρκία, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων όπως η κορτιζόνη και νοσήματα όπως η παγκρεατίτιδα είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, ειδικά στις γάτες.
Συνήθη συμπτώματα στο ασθενές ζώο:
▪️Το να πίνει πολύ νερό και να ουρεί μεγάλες ποσότητες ή/και πιο συχνά
▪️Η απώλεια βάρους
▪️Η αυξημένη όρεξη
▪️Η απώλεια όρασης ή/και θόλωση του ματιού
Εάν υποψιάζεται ο κηδεμόνας ότι ο σκύλος ή η γάτα μπορεί να έχουν διαβήτη, η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί από τον κτηνίατρο με τη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα και στα ούρα και τη μέτρηση της φρουκτοζαμίνης στο αίμα. Ο κτηνίατρος είναι πιθανό να θέλει να διενεργήσει επιπλέον εξετάσεις για συνοδά προβλήματα υγείας.
Αντιμετώπιση:
Ο κτηνίατρος θα συνταγογραφήσει ενέσεις ινσουλίνης και επίσης θα δώσει συμβουλές παρακολούθησης και διατροφής ανάλογα με τον ασθενή. Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να έχουν καλή ποιότητα ζωής και να ζήσουν πολλά χρόνια εάν ελεγχθεί καλά ο διαβήτης.
Προσοχή:
Η υπερδοσία ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία επικίνδυνη για τη ζωή. Τα σημάδια υπογλυκαιμίας είναι αδυναμία, τρέμουλο, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια όρεξης. Η υπογλυκαιμία χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση από τον κτηνίατρο.
Εάν ο ασθενής με διαβήτη δείχνει άρρωστος (κατάπτωση, ανορεξία, εμετοί, διάρροιες κτλ.) πρέπει να εκτιμηθεί από τον κτηνίατρο άμεσα. Μία σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη είναι ο κετοξεωτικός διαβήτης, κατάσταση που απαιτεί εντατική νοσηλεία σταθεροποίησης με ινσουλίνη και ορούς.
*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επαγγελματικές κτηνιατρικές συμβουλές.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.