Aποφασισμένη να προχωρήσει και να εφαρμόσει τις παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ωστόσο, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που στοχεύει στην δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για στοχευμένες και οριακές μεταβολές.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 20 Νοεμβρίου για να κατατεθεί στη Βουλή ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις εξαιρέσεις και τις εκπτώσεις από το τεκμαρτό εισόδημα. Οι περιπτώσεις που επανεξετάζονται αφορούν:
- Επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.
- Επιχειρήσεις που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μέχρι ολική καταστροφή από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κατά τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναγκαστική διακοπή λειτουργίας. Αυτό που εξετάζεται είναι είτε απαλλαγή από το νέο καθεστώς φορολόγησης μόνο για το 2024 είτε αναλογικό υπολογισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους μήνες της κανονικής τους λειτουργίας.
- Συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ασκούνται από αγρότες.
- Συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα προκειμένου να συμπληρώσουν τη σύνταξη τους.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνουν ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων επικαλούμενοι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων τα οποία δείχνουν ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει υψηλότερο φόρο από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα ενώ η συνεισφορά των αυτοαπασχολούμενων στα κρατικά έσοδα δεν ξεπερνά το 2,1% όταν στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι υπερδιπλάσια καθώς φθάνει στο 5,2%.
Παράλληλα από τα στοιχεία προκύπτει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι καταβάλλουν το 65% του συνολικού φόρου εισοδήματος καθώς πληρώνουν τα 5,7 δισ. ευρώ από τα 8,9 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα:
- Από τα 8,9 δισ. ευρώ των βεβαιωμένων φόρων τα 3,8 δισ. ευρώ καταβάλλουν οι μισθωτοί και τα 1,9 δισ. ευρώ οι συνταξιούχοι. Ο μέσος φόρος για τους μισθωτούς ανέρχεται σε 1.160 ευρώ και για τους συνταξιούχους σε 847 ευρώ.
- Όσοι ασκούν δραστηριότητα ελεύθερου επαγγέλματος καταβάλλουν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ.
- Από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 500.000 περίπου έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς /συντάξεις. Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10 χιλιάδες ευρώ. Ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτό το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών – δηλαδή 425.000 ελ. επαγγελματίες – είναι 217 ευρώ ετησίως, ποσό που ανεβαίνει στα 867 ευρώ με το τέλος επιτηδεύματος.
- Το 37 % των αυτοαπασχολούμενων (272.000) πληρώνουν μηδενικό φόρο εισοδήματος. Από αυτούς οι 75.000 (10%) δεν πληρώνουν ούτε το τέλος επιτηδεύματος, άρα έχουν μηδενική συμμετοχή στα άμεσα φορολογικά έσοδα και οι υπόλοιποι 197.000 (27% του συνόλου) πληρώνουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος.
- 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα όρια του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (2.400 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 3.600 ευρώ για ζευγάρι κ.λπ.) και έτσι εισπράττουν μηνιαίως τουλάχιστον 200 ευρώ μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
πηγη:newsbeast.gr