Σάββατο 28/12/2024

H θρεπτική αξία του σύκου και ιδέες για λαχταριστά σνακ

Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις το φρούτο που είναι στην εποχή του

Τα σύκα έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία ήδη από την αρχαιότητα. Συνήθως αναπτύσσονται στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τοποθεσίες που είναι ζεστές, ηλιόλουστες και ξηρές για μεγάλο μέρος του χρόνου. Μάλιστα, πριν η ζάχαρη γίνει δημοφιλής, τα σύκα χρησιμοποιούνταν συνήθως για να γλυκάνουν τα επιδόρπια. Αυτή είναι η εποχή τους και ελπίζουμε πως έχεις ήδη διαβάσει πόσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε φρούτα εποχής.

Τα σύκα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και αποτελούν εξαιρετική πηγή:

  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμίνης C
  • Ασβεστίου
  • Σιδήρου
  • Καλίου
  • Μαγνησίου

Τα σύκα μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η ανισορροπία του καλίου που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου. Τα σύκα είναι πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας. Ταυτόχρονα, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών στα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από τον οργανισμό.

Τα σύκα βελτιώνουν την πέψη

Τα πεπτικά προβλήματα ποικίλλουν, από δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Και στα δύο άκρα του φάσματος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ωστόσο, τα σύκα βοηθούν την πέψη και με άλλο τρόπο, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εντέρου.

Τα σύκα αυξάνουν την οστική πυκνότητα

Τα σύκα είναι καλή πηγή ασβεστίου και καλίου. Αυτά τα μέταλλα συνεργατικά μπορούν να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτρέψει ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, η οστεοπενία και η αρθρίτιδα. Άλλωστε, το ασβέστιο είναι ένα βασικό δομικό συστατικό των οστών.

Μερικές ιδέες για σνακ με φρέσκα σύκα από την Ελευθερία Κεφάλα, διαιτολόγο – διατροφολόγο:

  • Ψωμί σίκαλης, βούτυρο αμυγδάλου, σύκο, χοντροκομμένο αμύγδαλο, μέλι.
  • Γιαούρτι 2%, σύκο, βρώμη, καρυδόψυχα, σταφύλι, σιρόπι αγαύης.
  • Ψωμί ολικής με σπόρους, ρικότα, φυστίκια, μαρμελάδα σύκο.
  • Smoothie με μπανάνα, γιαούρτι, σύκο, μέλι, λίγο αλάτι, γάλα

 

Trivia: Τρία μέτρια σύκα έχουν περίπου 100 θερμίδες.

 

Πηγή:Love Yourself

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ