Θα είναι η πέμπτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, η πρώτη όμως στην αρχή της νέας θητείας τους μετά τη νωπή εντολή που έλαβαν στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στις δύο χώρες και εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να χαραχθεί “ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης” στον απόηχο της αποκλιμάκωσης κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών της έντασης που τροφοδοτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την διαρκή τουρκική προκλητικότητα.
“Αυτό το οποίο απομένει να διαπιστώσουμε στη συνάντηση στο Βίλνιους, είναι κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά θέλει να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε αφότου έχω ολοκληρώσει αυτή τη συνάντηση”, είχε δηλώσει προ ημερών ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε ότι θέλει να βλέπει “το ποτήρι μισογεμάτο”, αξιολογώντας ως θετικό το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε “εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία στον αέρα”, αλλά και καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο μεταναστευτικό.
Διάθεση της χώρας μας είναι να αξιοποιηθεί το τρέχον θετικό κλίμα και να διαμορφωθούν συνθήκες για διάλογο, βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας, με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και, όπως επισήμανε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, “μένει να διαπιστώσουμε αν και η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές”.
Επαφές θα υπάρξουν στο Βίλνιους και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι θα συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου λόγω του θέματος της Σουηδίας και του σκληρού παζαριού στο οποίο έχει επιδοθεί διεκδικώντας ανταλλάγματα προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή της στην Συμμαχία, όπως επιθυμούν και οι ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί και πριν τις εκλογές σε αυτό καθιστώντας πάντως σαφές πως “είναι ένα παζάρι το οποίο δεν πρόκειται τελικά, έστω και διά της πλαγίας οδού, να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων”.
Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά μετά τη εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη, ακολούθησαν τον Δεκέμβριο του 2019 και το 2021 συναντήσεις στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες αντίστοιχα, ενώ η τελευταία συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2022, στην Κωνσταντινούπολη.
Σε ότι αφορά το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής αναμένεται το επόμενο διάστημα μία ακόμη σημαντική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αφού, όπως έγινε γνωστό χθες, συμφωνήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, να συναντηθούν οι δύο ηγέτες το αμέσως επόμενο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, σε μία συγκυρία όπου γίνονται κινήσεις επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Κάιρο.
πηγη: dikaiologitika.gr