Τετάρτη 01/01/2025

Αυξάνεται το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά

Φορο-ανάσες για οικογένειες με παιδιά, ανατροπές για ελεύθερους επαγγελματίες. Ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στήριξη των επενδύσεων οι στόχοι.

Με την Κομισιόν να συνιστά διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης στους αυτοαπασχολούμενους, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τον φάκελο της φορολογικής μεταρρύθμισης για να εντάξει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των επαγγελματιών, αλλά και νέες φορολογικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ενεργοποιούνται σταδιακά στην επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κοινή παραδοχή αποτελεί ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, τη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες και τη στήριξη των επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ετοιμάζοντας ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Αύξηση αφορολόγητου ορίου για οικογένειες με παιδιά:

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το αφορολόγητο όριο για πάνω από 700.000 μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 παιδί θα έχουν φορολογικό όφελος 90 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τους φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα προστατευμένα τέκνα η φορολογική ελάφρυνση ανεβαίνει στα 220 ευρώ.

Με την αύξηση κατά 1.000 ευρώ, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες διαμορφώνεται σε:

  • 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο παιδιά.
  • 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
  • 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.
  • Για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ.

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών

Η Κομισιόν με τη 2η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας καλεί την κυβέρνηση να τροποποιήσει το φορολογικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων και να αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στον χώρο αυτόν.

Μάλιστα επικαλείται στοιχεία του 2021, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 67% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ήταν 4,2 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων ύψους 48,6 δισ. ευρώ. Οδηγό για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των επαγγελματιών αναμένεται να αποτελέσει η μελέτη του ΙΟΒΕ στην οποία περιλαμβάνονται προτάσεις και μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλαγές στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας

Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών

Φοροαπαλλαγές

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να τεθούν οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό και τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχεται σήμερα στις 1.047 με το δημοσιονομικό κόστος τους να φθάνει στα 12,88 δισ. ευρώ.

πηγη:dikaiologitika.gr

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ