Σε αντίθεση με τις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023, οι δεύτερες εκλογές είναι εντελώς διαφορετικές καθώς θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα που θα εγκρίνει εκ νέου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και όχι της απλής αναλογικής της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας και με λίστα, δηλαδή χωρίς σταυρούς προτίμησης.
Με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει έως και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι και το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή.
Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που ήταν στο όριο του 3% (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) καταφέρει στις επόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή, τότε το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να βγάλει αυτοδυναμία, θα ανέβει πιο ψηλά.
Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που το ποσοστό τους αθροίζεται κοντά στο 10% τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.
Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου 2023 – Τέλος οι σταυροί
Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.