Το θέμα του φρεναρίσματος των εμβολιασμών, λόγω επιφυλακτικότητας απέναντι στα εμβόλια απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς.Αν ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών, ειδικά μεγαλύτερων ηλικιών, συνεχίσει να είναι επιφυλακτικό μπορεί να καθυστερήσει το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Κάτι τέτοιο, όπως αναγνωρίζουν οι επιστήμονες μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις μετά το τέλος του φθινοπώρου και αναζητούνται τρόποι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για την αναγκαιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος. Μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να θέτουν δημόσια την ανάγκη για την παροχή κινήτρων σε όσους εμβολιάστηκαν, ώστε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα νέο πάγωμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και να παραμείνουν όλες οι δραστηριότητες ανοιχτές, ειδικά μετά το φθινόπωρο, οπότε και πολλές θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να γίνονται οι ανάλογες κουβέντες, παρότι προς το παρόν η επίσημη τοποθέτηση είναι «πως δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο». Ορόσημο αποτελεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλες τις ηλικιακές ομάδες με τη δυνατότητα επιλογής και των τεσσάρων διαθέσιμων εμβολίων. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αρχής γενομένης ίσως και σήμερα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και να ακολουθήσει στη συνέχεια και η τελευταία, αυτή των 18 έως 24 ετών.
Υπέρ της ύπαρξης προνομίων τάχθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε ότι «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας». Μάλιστα, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα οριοθετώντας τις σχετικές αποφάσεις στα μέσα Ιουνίου.
Αυτό που ζυγίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα όποια προνόμια να μην οδηγούν σε διαχωρισμό των πολιτών σε δύο κατηγορίες και μελετούν τρόπους οι «αυξημένες δυνατότητες» των εμβολιασμένων να λειτουργούν περισσότερο ως κίνητρο για όσους δεν προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα. Στα όσα συζητούνται περιλαμβάνεται η δυνατότητα όσοι έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση εντός της επικράτειας, η πρόσβαση σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά το χειμώνα και η συμμετοχή σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά γεγονότα.
Υπέρ της παροχής κινήτρων τάσσονται και οι επιστήμονες που δίνουν καθημερινά την μάχη με την πανδημία. «Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του», δήλωσε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος (ΣΚΑΪ).
Σε δεύτερο στάδιο αναμένεται και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη σχετική συζήτηση για τους υγειονομικούς, προσδιορίζοντας την για το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται όταν ανοίξει να ακουστούν φωνές και για άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί και τα σώματα ασφαλείας. Άλλωστε, είναι πρόσφατη η απόφαση του διοικητή της Πυροσβεστικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.