Κυριακή 29/12/2024

Facebook: Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 553 εκατομμυρίων λογαριασμών -Θύματα 1 στους 7 χρήστες από την Ελλάδα

Χρήστης σε φόρουμ στο διαδίκτυο που ασχολείται με ζητήματα χάκινγκ δημοσίευσε το Σάββατο τους αριθμούς τηλεφώνου και άλλα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ανάμεσά τους και Ελλήνων.

Τα δεδομένα που διέρρευσαν αφορούν σε 553 εκατομμύρια χρήστες του Facebook από 106 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 32 εκατομμύρια από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια από την Ινδία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με όσα διέρρευσαν στο φόρουμ, αποκαλύφθηκαν τα προσωπικά δεδομένα 617.722 λογαριασμών του Facebook. Αν αναλογιστεί κανείς πως στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, πρόκειται για έναν στους επτά περίπου χρήστες στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Τι περιλαμβάνει η λίστα διαρροής του Facebook
Η λίστα με τα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνει τον αριθμό τηλεφώνου, τα ID του Facebook (ένας μοναδικός αριθμός που αφορά σε συγκεκριμένο χρήστη), το πλήρες όνομα των χρηστών, αλλά και διευθύνσεις, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά στοιχεία, στοιχεία της επαγγελματικής τους ζωής κ.α.

Η Ελλάδα στη λίστα με τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, φαίνεται πως η λίστα που διέρρευσε είναι αυθεντική, καθώς διασταύρωσε ορισμένα από τα δεδομένα με τους αριθμούς τηλεφώνων και το ID χρηστών του Facebook όπως εμφανίζονται στο προφίλ τους (όπου είναι διαθέσιμα).

Εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε στο αμερικανικό μέσο πως τα δεδομένα υπεκλάπησαν εξαιτίας μιας αδυναμίας στο σύστημα του Facebook, το οποίο και διορθώθηκε το 2019.

Αν η πληροφορία από το Facebook είναι σωστή, τότε όσοι πήραν στα χέρια τους τα δεδομένα αυτά θα έχουν στοιχεία δύο ετών.

Τι κινδύνους εγκυμονεί η διαρροή των δεδομένων από το Facebook
Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον να ελέγξει τα στοιχεία σύνδεσης με τον λογαριασμό. «Μια βάση δεδομένων αυτού του μεγέθους που περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τηλεφώνου πολλών χρηστών του Facebook, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευσή τους ώστε να σκηνοθετηθούν κυβερνοεπιθέσεις» δηλώνει ο ειδικός σε θέματα κυβερνοεγκλήματος, Άλον Γκαλ.

Ο Γκαλ είναι εκείνος που ανήρτησε στο Twitter τη λίστα των 106 χωρών στις οποίες εντοπίζονται οι χρήστες του Facebook των οποίων τα στοιχεία διέρρευσαν. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ανακάλυψε τα δεδομένα τον Ιανουάριο, όταν κάποιος χρήστης υποστήριζε πως διαθέτει μηχανισμό που μπορεί να παρέχει εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου που αντιστοιχούν σε χρήστες του Facebook.

Τα δεδομένα έχουν αναρτηθεί σε φόρουμ και είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει την τεχνική κατάρτιση να τα επεξεργαστεί.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που δεδομένα χρηστών του facebook διαρρέουν στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα που επικαλέστηκε η εταιρεία, το 2019, έδωσε πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ