Κυριακή 29/12/2024

13 tips για να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού ή έντονο άγχος

Δες εδώ συμβουλές για να αντιμετωπίσεις άμεσα μια κρίση πανικού αλλά και για να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου μακροπρόθεσμα.

 

Η κρίση πανικού είναι μια ψυχική διαταραχή που εκδηλώνεται με σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα και χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες και επαναλαμβανόμενες προσβολές έντονου άγχους, τις κρίσεις πανικού. Εάν έχεις πάθει κρίση πανικού, βιώνεις πολύ έντονο άγχος και φόβο για τη ζωή σου. Διάβασε εδώ τι μπορείς να κάνεις άμεσα και μακροπρόθεσμα για να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού ή το έντονο άγχος.

Μη φοβάσαι

Μπορεί τα συναισθήματα και τα συμπτώματά σου να σου προξενούν φόβο, αλλά δεν είναι επικίνδυνα από φυσιολογική άποψη. Η εμπειρία του πανικού είναι μια υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σου στο στρες.

Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Μην προσπαθείς να τα καταπολεμήσεις. Όσο πιο γρήγορα τα αποδεχτείς τόσο πιο γρήγορα θα τα αντιμετωπίσεις.

Σταμάτα τις αρνητικές σκέψεις

Μην αυξάνεις τον πανικό σου σκεπτόμενη τι άλλο μπορεί να συμβεί. Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να κάνει αρνητικές σκέψεις, σταμάτησε τη ροή τους αμέσως.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου

Μείνε στο παρόν και μην παρασύρεσαι από τον πανικό. Παρατήρησε τι ακριβώς σου συμβαίνει και μη γίνεσαι έρμαιο του τι νομίζεις ότι σου συμβαίνει.

Αξιολόγησε το φόβο σου

Διαβάθμισέ τον σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10 και παρατήρησε τον να …πηγαίνει πάνω-κάτω. Θα δεις ότι δεν παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα για παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα.

Τραγούδα!

Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι το φόβο σου, αντί να παρασυρθείς από τις αρνητικές σκέψεις, προσπάθησε να μετρήσεις από το 100 έως το 0 προς τα πίσω κατεβαίνοντας ανά 2 ή 3, ή επανάλαβε μια φράση ή στίχο τραγουδιού που σε ηρεμεί.

 

Μίλα σε έναν ειδικό

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία θα σε βοηθήσει αρχικά να συνειδητοποιήσεις και να αναγνωρίσεις τα εσωτερικά συναισθηματικά ερεθίσματα που εκκινούν το άγχος και τον πανικό, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που παρατείνουν και εντείνουν το αίσθημα του τρόμου, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διατηρήσεις έναν έλεγχο της κατάστασης σε περίπτωση κρίσης.

Ασκήσου

Παίρνε διαφραγματικές αναπνοές και εκτέλεσε ασκήσεις αναπνοής μέσα στην ημέρα. Σε μια στιγμή κρίσης, σταμάτα ό,τι κάνεις και πάρε βαθιές, αργές εισπνοές από τη μύτη γεμίζοντας την κοιλιά σου. Μετά βγάλε αργά τον αέρα.

Κατάγραψε την πρόοδό σου

Κράτησε ημερολόγιο με την πρόοδο και τις επιτυχίες σου, όσο μικρές και ασήμαντες κι αν σου φαίνονται. Τη σταδιακή πρόοδο μέρα με τη μέρα είναι δύσκολο να την αντιληφθείς, αλλά ένα γραπτό αρχείο θα σου δώσει απτές αποδείξεις της.

Εκφράσου

Εάν νιώθεις φοβισμένη ή στρεσαρισμένη, μίλησε σε κάποιον ή γράψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Η κουβέντα με φιλικά πρόσωπα ενισχύει το αίσθημα της ευεξίας.

Διάλεξε το κατάλληλο πρόσωπο-ακροατή σου

Είναι σημαντικό να μπορεί να σε ακούει, αλλά την ίδια στιγμή να μη σε κρίνει ούτε να σου δίνει άκαιρες συμβουλές.

Βρες τρόπους να διασκεδάζεις

Όσο στρεσαρισμένη και αν νιώθεις, προσπάθησε να βάλεις διασκέδαση και ευχαρίστηση στη ζωή σου. Ο πανικός και το άγχος απορροφούν περισσότερη ενέργεια απ’ όσο φαντάζεσαι.

Πες “μπράβο” στον εαυτό σου

Νιώσε περήφανη για ό,τι καταφέρνεις, όσο μικρό κι αν σου φαίνεται.

Themakriti

Η ομάδα του themakriti σας φέρνει καθημερινά όλες τις τελευταίες έγκυρες ειδήσεις

Αφήστε το σχόλιο σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε τους Όρους & Προϋποθέσεις καθώς και την Πολιτική Απορρήτου του Themakriti.gr

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ